Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οδοιπορικό Λέσβου Γ μέρος Σκαμνιά-Μανταμάδος-Θέρμη. Ταξιάρχης-Αγιος Ραφαήλ

Εδώ θα βρείτε το Α μέρος..http://melissokomiamakronisou.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html

Φεύγοντας απο τόν Μόλυβο μπορούμε να κινηθούμε απο τήν ανατολική πλευρά του νησιού με κατέθυνση τόν Μανταμάδο,όπου βρίσκεται ο περίφημος Ταξιάρχης.Πρωτού όμως φτάσουμε εκεί  απο περνάμε απο τήν Σκαμνιά,πρέπει να  επίσης πώ ότι δίπλα  στόν Μόλυβο βρίσκεται και η Εφταλού
Παραλία στήν Εφταλού
Η Εφταλού είναι η γενέτειρα  του ποιητή-λογοτέχνη Αργύρη Εφταλιώτη,εδώ ακόμα θα βρείτε και τόν τάφο του συγγραφέα Ηλία Βενέζη,οποίος βρέσθηκε στήν Λέσβο μαζί με τήν οικογένεια του ύστερα απο τήν μικρασιατική καταστροφή.

Κοντά στήν Εφταλού βρίσκεται η Σκαμνιά, απο αυτό το χωριό κατάγεται ένας επίσης τεράστιος άνθρωπος του πνεύματος..ο Στρατής Μυριβήλης.

                                           Επάνω άποψη απο τήν Πανέμορφη Σκαμνιά

'Οπως σχεδόν κάθε χωριό στήν Λέσβο έτσι και η Σκαμνιά αν και ορεινή έχει τήν σκάλα τής δηλαδή το λιμάνι της..

σκάλα Σκαμνιάς


                                           Ενα κομμάτι απο τόν παράλιο δρόμο τής σκάλας






Πεντακάθαρα νερά,η ύπαρξη τών πολλών αχινών το επιβεβαιώνει




Στήν παραλία Σκαμνιάς θα βρείτε μαγαζιά με φρέσκο ψάρι και θα μπορέσετε όπως βλέπετε να απολάυσετε μια εκπληκτική θέα που δύσκολα θα τήν ξεχάσετε..

Δυστυχώς όμως η ωρα πέρναγε έπρεπε να φυγω και να συνεχίσω πρός Μανταμάδο...
Αντικρύζοντας τόν Μανταμάδο

Ο Μανταμάδος είναι ένα κεφαλοχώρι με 1100 κατοίκους και είναι πασίγνωστος για τα κτηνοτροφικά και γαλοκτομικά του προιόντα (Λαδοτύρι, Γραβιέρα, μυζήθρα, Φέτα, τραχανάς κτλ) Άν μπείτε μέσα στο χωριό είναι σίγουρο ότι θα βρείτε ότι τραβάει η όρεξη σας,επίσης η περιοχή έχει τρομερή παράδοση και στήν κεραμική.Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα χωριά Κάπη, Πελόπη, και Κλειώ.

 Στο Μανταμάδο  βρίσκεται  ο περίφημος ταξιάρχης,η εικόνα λέγεται  ότι καμώθηκe απο αίμα σφαγιασθέντων απο τους πειρατές μοναχών.Εδώ η ιστορία τόυ μοναστηριού
http://www.pigizois.net/enoria/taxiarxis.htm Η θαυματουργή αυτή  εικόνα απεικονίζει τόν Αρχάγγελο Μιχαήλ,το αργίλωμα τής εικόνας είναι εκπληκτικό... μοιάζει σάν ζωντανή ενώ κοντά της  υπάρχουν αμέτρητα τάματα απο τους πιστούς που συρρέουν κατα δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο.

Βλέπουμε μερικά απο τα σπαθιά του ταξιάρχη ενώ παραπλήσια βρίσκονται τα παπούτσια που κατασκευάζονται και αφιερώνονται σε κείνον.Όλοι θα έχετε ακούσει για τα σιδερένια παπούτσια που μυστηριωδώς λιώνει ο Ταξιάρχης κάθε χρόνο,είναι ένα απο τα πολλά θαύματα του.Η γιορτή τών ταξιαρχών και τής πολεμικής μας αεροπορίας εορτάζεται στίς 8 Νοεμβρίου.


                                                                 Αρχάγγελος Ραφαήλ

                                                               Αρχάγγελος Μιχαήλ
                                                              Αρχάγγελος Γαβριήλ

                                       
Ένα παροπλισμένο F-5 πρός τιμήν του Ταξιάρχη, προστάτη τών πιλότων τής πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται απο το 2009 στήν είσοδο τής μονής 
Άποψη του προάυλιου χώρου


Ανάψαμε μια λαμπάδα λοιπόν στήν χάρη του και ξεκινήσαμε με πορεία πρός τήν πόλη τής Μυτιλήνης η πόλη απο τόν Μανταμάδο απέχει περίπου 40χλμ.
Επιλέξαμε τόν παραλιακό δρόμο προκειμένου να περάσουμε απο τήν Λουτρόπολη  Θέρμης για να επισκεπτούμε όσο προλαβαίναμε τόν θαυματουργό  Άγιο Ραφαήλ.

Η παραθαλάσια διαδρομή απο Μανταμάδο εώς τήν Θέρμη είναι καταπλητική και αξίζει να τήν πραγματοποιήσετε
Στήν διαδρομή απέναντι αντικρύζουμε συνεχώς τα τουρκικά παράλια.απέναντι βρίσκεται το Αιβαλί


Υπέροχα τοπία εναλάσονται μπροστά σου σε όλη τήν διαδρομή
Ο Άγιος Ραφαήλ βρίσκεται μόλις 12 χλμ απο τήν Μυτηλήνη στήν λουτρόπολη θέρμης. 
Στην Παραλία της Θερμής βρίσκονται λουτρικές εγκαταστάσεις με ιαματικά νερά. Με θερμοκρασία 46,9 βαθμούς Κελσίου, συνιστώνται για θεραπεία ρευματισμών, λίθων νεφρού, νοσημάτων ήπατος, γυναικολογικών παθήσεων,λόγω πίεσης χρόνου ανεβήκαμε κατευθείαν πρός το Μοναστήρι.Όμως και η παραλία τής θέρμης αξίζει αναμφίβολα να τήν επισκεφτείτε και για να κάνετε το μπάνιο σας αλλά και για να γευματίσετε                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: