Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Ξενάγηση και οδοιπορικό στήν πανέμορφη Λέσβο,εικόνες και εντυπώσεις..μέρος Α

Τήν συνάντησα στόν δρόμο για τα Βατερά..σκέτη  γλύκα!!


Πολλοί λένε ότι η καλύτερη εποχή για να πάει κάποιος διακοπές είναι ο Σεπτέμβρης..αυτό το ασπάζομαι και εγώ. Ύστερα απο πολλά χρόνια που το ήθελα, αποφάσισα να επισκεπτώ το όμορφο νησί τής Λέσβου.Είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με έκταση 1.636 τ.χλμ. και ακτογραμμή 370 χλμ. Το νησί έχει πληθυσμό 85.330 κατοίκους.Το νησί είναι κατάμεστο απο ελιές και απο πεύκα είναι πολύ πλούσιο σε υδάτινους πόρους.
Οι υπέροχοι καταράκτες στίς πηγές τής Πέσας στήν αχλαδερή.Οι κάτοικοι εκτός απο τήν αλιεία  τίς ελιές ασχολούνται εντατικά με τήν κτηνοτροφία  αλλά και με τόν τουρισμό,ο οποίος είναι σε μεγάλο ποσοστό και θρησκευτικού χαρακτήρα  λόγω τών περίφημων εκκλησιών και κειμηλίων επάνω στο νησί.


Επίσης η Λέσβος είναι θα έλεγα αναμφίβολα η κοιτίδα του ούζου στήν Ελλάδα...

 Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Εικάζεται ότι η ονομασία προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μία εταιρία εξήγαγε το ποτό στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης παρτίδας αναγραφόταν η φράση "uso Massalia", δηλαδή "προς χρήση στη Μασσαλία". 

Για κάποιους λόγους η φράση αυτή έγινε συνώνυμη του καλής ποιότητας ούζου, και στη συνέχεια η λέξη "Μασσαλία" έφυγε και έμεινε η λέξη uso=ούζο που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό.
Όποιος πάει στήν Λέσβο είναι επιβεβλημένο πιστεύω να επισκεφτεί τό Πλωμάρι και το μουσείο
 ουζοποιείας τής οικογένειας Βαρβαγιάννη


Σάς συνιστώ να ακολουθήσετε οπωσδήποτε για να πάτε στο Πλωμάρι τήν διαδρομή απο Αμπελικό, Ακράσι,Παλαιοχώρι,Μελίντα.Είναι πιο δύσκολος ο δρόμος αλλά πιστέψτε με...η διαδρομή θα σάς μείνει αξέχαστη...όπως έμεινε και σε μένα που οπωσδήποτε!!!..... θα τήν επαναλάβω.
Στήν υπέροχη διαδρομη πρός Πλωμάρι..

Όχι δέν έγινε λάθος..και εδώ υπάρχει Όλυμπος και μάλιστα πανέμορφος και καταπράσινος..

Στόν δρόμο μου έλαχε μια απίστευτη έκπληξη!!!!
Απλά μαγεία...όπου και αν κοιτάξεις τα πάντα καταπράσινα..
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις τής εταιρίας Βαρβαγιάννη
Το μουσείο Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι ΛέσβουΥπέροχος προορισμός επίσης είναι το γραφικό Σίγρι και το παγκοσμίως γνωστό απολιθωμένο δάσος τής Λέσβου..Εκεί μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο εξαιρετικό μουσείο του απολιθωμένου δάσους και φυσικής ιστορίας. 


Οι άνθρωποι εκεί έχουν κάνει μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.Το κυρίως πάρκο του απολιθωμένου δάσους  είναι τεράστιο σε έκταση και για να το γυρίσετε πρέπει να περπατήσετε αρκετά..

Βρίσκεται  περίπου 5 χλμ πρωτού εισέλθετε στο Σίγρι .Η είσοδος κοστίζει μόλις 2 ευρώ και η αντίστοιχη του μουσείου στα 5 ευρώ.Η διαδρομή απο τήν πόλη είναι μακρινή γυρω στα 90 χλμ αλλά πιστέψτε ..αξίζει..
Η πύλη του φρουρίου στο Σίγρι..η θωράκιση υπάρχει ακόμα..

Είσοδος του μουσείου..κορμός απο απολιθωμένο δέντρο
Σίγρι. Λέσβου

 Θεόφραστος ο Ερέσιος μαθητής του Πλάτωνα διάδοχος του Αριστοτέλη..
Στόν  πηγαιμό η στόν γυρισμό απο Σίγρι κάντε απαραίτητα μια στάση στήν μονή υψηλού..η θέα είναι απίστευτη  και θα σάς κόψει τήν ανάσα
Η θέα απο το μοναστήρι..στο βάθος τα τουρκικά παράλια

Στόν γυρισμό απο Σίγρι και κινούμενοι πρός τήν πόλη να περάσετε απο τήν πανέμορφη Ερεσό..Η
 Ερεσός  είναι η πατρίδα τής λυρικής ποιήτριας Σαπφούς αλλά και του σπουδαίου αρχαίου φιλοσόφου Θεόφραστου

Άποψη τής παραλίας Ερεσού

Μετά απο τήν Ερεσό η οποία προσελκύει αρκετούς τουρίστες ο δρόμος περνάει απο τόν Μεσότοπο και απο τήν Άγρα.Εκεί μπορείτε απο
 τοπικούς συνεταιρισμούς γυναικών να βρείτε εξαιρετικά τοπικά παραδοσιακά προιόντα.

Μεσότοπος
Φεύγοντας απο τήν Άγρα  κινούμαστε  πλέον παράλληλα με τόν κόλπο τής καλλονής περνώντας και τα Παράκοιλα και στο τέλος φτάνουμε στήν σκάλα Καλονής.Η Καλλονή είναι για τρία πράγματα γνωστή....

Για τίς υπέροχες  σαρδέλες της...

Για τόν υπέροχο υδροβιότοπο της..
.
Και πλέον είναι γνωστή για τήν ποδοσφαιρική της ομάδα που καμαρώνει όλο  το νησί..

συνεχίζεται.....

εεε ...δέν τα ξέχασα..θα πούμε και για αυτά..!!


2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Υπέροχη ξενάγηση στο όμορφο νησί της Λέσβου! Μπράβο Κωνσταντίνε!!!

konstantin makronisos είπε...

Nα είσαι καλά Δημήτρη σε ευχαριστώ