Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Επιδοτήσεις νέων αγροτών 2013 Βρέχει χρήματα; ΟΧΙ!

 

 

 

 

Είναι τεράστιο το θέμα και παρουσιάζεται συνεχώς από ειδικούς και μη. Άλλες φορές σαν παρηγοριά, άλλες φορές σαν διέξοδος και άλλες σαν ουσιαστικό εργαλείο για τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Κανάλια που θέλουν να υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική παρουσιάζουν αυτά τα προγράμματα ως την απόλυτη λύση και το απόλυτο επιχείρημα αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν λύσεις με αποτέλεσα μόνο οι τεμπέληδες να μην τις βλέπουν....γνωστή η τακτική.

Άλλοι πάλι (δεν αναφερόμαστε σε επιστήμονες και σωστούς επαγγελματίες) υπόσχονται σίγουρα αποτελέσματα και ζητούν χρήματα για συμβουλές και προμελέτες, χωρίς να εξασφαλίζουν τους μελλοντικούς νέους αγρότες. Ας αναφέρουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους γι' αυτές τις επιδοτήσεις ώστε να ξέρετε αν μπορείτε και τι περιορισμούς θα έχετε.

1ον. Δεν ισχύει ο μύθος οτι παίρνεις μπροστά, λεφτά στο χέρι.

Πρέπει να υποβληθεί μελέτη, η οποία για να αξιολογηθεί χρειάζεται χρόνος, κάποιες φορές περισσότερος και απο 10 μήνες.

2ον. Πρέπει να έχεις χρήματα!

Προπληρώνεις τα καλλιεργητικά έξοδα προκειμένου να εγκατασταθούν οι καλλιέργειες και εφόσον εγκριθεί η επιδότηση σου, σε εύλογο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκταμιευθεί το 70 % αρχικά. Αυτό δεν σημαίνει πως είστε δικαιούχοι του ανώτερου ποσού των 20.000 ευρώ.

Προσοχή! Ακόμη και αν οι εκτάσεις σας βρίσκονται σε ορεινή περιοχή αν ως κατοικία του τρέχοντος έτους δηλώνετε αστικό κέντρο ή περιοχή που ΔΕΝ είναι ορεινή, τότε πέφτει κλίμακα κατά 5.000 άρα δικαιούστε 15.000, αν αυτό ισχύει για εκτάσεις ημιορεινές δηλαδή αρχικά εσείς δικαιούστε 17.500 να περιμένετε 12.500....και φυσικά αρχικά το 70% του ποσού.

3ον. Ο νέος αγρότης πρέπει να είναι άνεργος! Αν είστε μισθωτοί ακόμα και μη πλήρους απασχόλησης πιθανότατα δεν θα εγκριθείτε

4ον. Πρέπει να διαθέτετε το ποσό της εγκαταστασης απο πριν και να συνυπολογίσετε και άλλα κόστη όπως την ασφάλισή σας στον ΟΓΑ (περίπου 1200 ευρώ / χρόνο)

5ον. Για δέκα χρόνια πρέπει να είστε κατα κύριο επάγγελμα αγρότες. Δικαιούστε να εργάζεστε αλλού μόνο λιγο καιρό, την περίοδο που αναλογα με το τι καλλιεργείτε φαίνεται οτι δεν χρειάζονται καλλιεργητικές φροντίδες και το ανώτερο μέχρι 11ο ένσημα ετησίως. Αν μέσα στα 10 χρόνια προκύψει κάποιος διορισμός ή πρέπει να ανοίξετε δική σας εργασία επειδή κάτι δεν πήγε καλά, ή αν πρέπει να φύγετε στο εξωτερικό....τότε απο τον ετήσιο έλεγχο θα φανεί και φυσικά θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το σύνολο του ποσού.

6ον. Πρέπει σε τρία χρόνια να αυξήσετε τα στρέμματα καλλιέργειας ωστε να πιάσετε το στόχο που θα σας θέσουν. Μόνο τότε και εφόσον παρακολουθήσετε και ολοκληρώστε με επιτυχία πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων αγροτών...τότε θα εκταμιευθεί στο λογαριασμό σας το υπόλοιπο 30% του ποσού.

 agrotikon.blogspot.gr

Σχεδόν σε όλα συμφωνώ με τόν  συντάκτη του κειμένου...πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όποιος αποφασίσει να προσπαθήσει να ενταχτεί στο εν λόγω πρόγραμμα.Το πρόγραμμα αυτό θα ισχύσει και για νέους μελισσοκόμους. Πρέπει κατατεθεί μαζί με τήν αίτηση επιχειρησιακό πλάνο-μελέτη   απο τόν υποψήφιο και κατόπιν ελέγχου αποφασίζεται αν θα λάβει η όχι τήν επιδότηση.Μια μελέτη απο κάποιο εξιδεικευμένο γραφείο κοστίζει πάνω απο 1000 ευρώ και είναι κάτι που πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψην μιάς και το ποσό δέν είναι και ευκαταφρόνητο.

Και να θυμάστε ότι η μελισσοκομία δέν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση ούτε ώς δια μαγείας θα λύσετε μιά και έξω το βιοτικό σάς πρόβλημα όπως προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ και τα διάφορα δημοσιεύματα κατα καιρός σε διάφορες εφημερίδες και έντυπα.Πολλοί άνθρωποι έχουν καταστραφεί οικονομικά επειδή παρασύρθηκαν απο τίς σειρήνες του δήθεν εύκολου και σίγουρου κέρδους μέσω τής μελισσοκομίας.

  Kαλό

  βράδυ σε όλους!

  


Και καλό ξεχειμώνιασμα στούς συναδέλφους στα βόρεια..





1 σχόλιο:

vlaxos sotirios είπε...

καλή ανάρτηση,χρειάζεται καμιά φορά για αφύπνιση,είδη η θερμοκρασία ειναι αρκετά χαμηλή,με το καλό να τα δούμε την άνοιξη ακέραια..