Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Οδοιπορικό στήν Λέσβο..ΙΙ Άναξος..Πέτρα Μόλυβος..

Συνεχίζουμε απόψε με τήν συνέχεια απο το οδοιπορικό στο νησί τής Λέσβου..εδώ θα βρείτε και το πρωτο μέρος που ξεπέρασε τίς 1300 επισκέψεις μέσα σε ένα 24ώρο και σάς ευχαριστώ επειδή αυτό δείχνει ότι σάς άρεσε.. http://melissokomiamakronisou.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html.


           Σήμερα θα πάμε μαζί βόλτα στήν Άναξο τήν Πέτρα αλλά και στόν  Μόλυβο!


Ο Μόλυβος η  αλλιώς Μήθυμνα ..  θεωρείται ώς η τουριστική πρωτεύουσα τής Λέσβου και ίσως όχι άδικα..Πηγαίνοντάς όμως απο τήν Μυτηλήνη πρός τόν Μόλυβο ο οποίος απέχει 62 χλμ,πρώτα  συναντάμε πρώτα τήν Άναξο, η οποία είναι η σκάλα του Σκούταρου ενός ημιορεινού χωριού το οποίο δέν επισκέφτηκα.

Η Άναξος είναι ένας παραθεριστικός οικισμός ο οποίος διαθέτει πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.Πολλοί ξενοι τουρίστες κατακλύζουν τήν περιοχή τήν θερινή σεζόν.Υπάρχουν μπαράκια τα οποία βρίσκονται παράλληλα τής παραλίας τα οποία προσφέρουν και φαγητό ταυτόχρονα.

                                                   Επανω εικόνες απο τήν Άναξο

Φεύγοντας απο τήν Άναξο επόμενος προορισμός μας είναι η Πέτρα..στήν οποία βρίσκεται η περίφημη
 Παναγία Γλυκοφιλούσα που δεσπόζει πάνω σ΄έναν βράχο (εξ' ου και το όνομα Πέτρα) με τα 114 σκαλοπάτια του στο κέντρο του οικισμού. Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, η Παναγία έκανε το θαύμα της κατά την κατασκευή του ναού. Συγκεκριμένα, μια μέρα κατά την περάτωση του ιερού, ένας ντόπιος κάτοικος θέλησε να δροσίσει τους εργάτες στην σκαλωσιά και τους ανέβαζε νερό από τα αδιαμορφοποίητα ακόμα τοτε σκαλοπάτια. Λίγο πριν πατήσει στο κεφαλόσκαλο, παραπάτησε και άρχισε να πέφτει στο κενό. Εκεί λοιπόν που όλοι είχαν παγώσει, αναμένοντας να ακούσουν τον επιθανάτιο βρόγχο του άτυχου ανθρώπου, αυτός ξεπρόβαλλε και πάλι στα σκαλοπάτια, κρατώντας τον δίσκο με τα ποτήρια του νερού, δίχως να έχει πάθει την ελάχιστη αμυχή...

Επάνω η Παναγιά γλυκοφιλούσα με τα 114 σκαλοπάτια της να δεσπόζει επάνω στο βράχο...

                        Επάνω άποψη του δρόμου που διασχίζει τήν όμορφη Πέτρα..
 Μέσα στήν Πέτρα μπορείτε να βρείτε τα πάντα..είχε πολλούς τουρίστες που βόλταραν ψώνιζαν και έπιναν τόν καφέ τους
                                          
Φτάνοντας στο Μόλυβο..αντικρύζουμε τόν παλαιό και πανέμορφο οικισμό να αγκαλιάζει το κάστρο το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο απο κείνο τής Μυτηλήνης, φτιάχτηκε πρώτα απο τούς βυζαντινούς και έπειτα έπεσε στα χέρια τών Γατελούζων,μιάς ισχυρής  Γενοβέζικης οικογένειας η οποία κυριάρχησε στήν Λέσβο επι έναν αιώνα περίπου.Στήν συνέχεια η Λέσβος αλλά και το φρούριο έπεσε σε Οθωμανικά χέρια.


.
Η θέα απο το κάστρο μαγευτική..η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ..αλλά δυστυχώς πήγα Δευτέρα και τήν πάτησα επειδή ήταν κλειστά..
όποτε μήν πάτε Δευτέρα...

Η θέα απο το μικρό λιμανάκι του Μόλυβου
Χαζεύοντας τα σοκάκια του Μόλυβου..
Η πρώτη πύλη του κάστρου

Απο τόν Μόλυβο θα σάς πρότεινα να πάρετε αναμνηστικά επειδή τα βρήκα σε καλύτερες τιμές απο ότι στήν πόλη.
Είναι πλακόστρωτος πανέμορφος και νιώθεις ότι σε γυρνάει πίσω στόν χρόνο.Και η θέα πάνω απο το κάστρο ιδίως όταν έχει άπνοια πραγματικά είναι εκπληκτική..
Κάτω στο λιμανάκι μπορείτε να πάτε να πιείτε τόν καφέ σας η να φάτε ότι τραβάει η όρεξη σας,όπως φαίνεται στήν επάνω φωτογραφία..στήν κυριολεξία θα βρίσκεστε επάνω στήν θάλασσα!!



Πάνω βλέπουμε τα ψάρια όπως είχα ορατότητα απο το τραπέζι που καθόμουν..με μια φέτα ψωμί έγινε πραγματικός πανικός !! Οι τιμές θα πώ ήταν λογικές για ένα τουριστικό μέρος όπως ο Μόλυβος και προσιτές.Αξίζει πραγματικά πιείτε έναν καφέ αναψυκτικό η να γευματίσετε στο γραφικό  λιμάνι του με τήν θάλασσα και τα ψάρια κυριολεκτικά στα πόδια σας..


΄Εφυγα με τίς καλύτερες εντυπώσεις..με κατεύθυνση πρός Σκαμνιά και Μανταμάδο όπου βρίσκεται και ο περίφημος Ταξιάρχης τής Λέσβου...







Αυτά στο επόμενο μέρος του <οδοιπορικού>

Να στε καλά είς το επανειδείν..











Δεν υπάρχουν σχόλια: