Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΝΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ






Πολλές φορές αναζητώντας μελισσοκομικά βίντεο στο διαδίκτυο πέφτω σε αυτόν τόν εκεντρικό αλλά συμπαθή  Αμερικανό μελισσοκόμο,ο οποίος έχει ανεβάσει μια πληθώρα βίντεο  στο you tube.Xωρίς κανείς να ξέρει καλά αγγλικά η εντελώς καθόλου σίγουρα καταλαβαίνει τίς μεθόδους του φίλους μας που μάς συστήνεται ώς !!.  Μεταφράζεται σε ώς χοντρός μελισσάνθρωπος.. Εδώ οFatBeeMan μάς δείχει ένα πολύ εύκολο τρόπο να φτιάξουμε τίς δικές μας βασίλισσες δίχως να μπολιάσουμε και δίχως να χρησιμοποιήσουμε κάποιες συσκευές του εμπορίου.Το μόνο που θυσιάζουμε είναι μιά κερύθρα τήν οποία και θα κόψουμε.Για να έχουμε φυσικά καλύτερες βασίλισσες πρέπει να πάρουμε απο τήν κερύθρα  τίς κατάλληλες σε ηλικία προνύμφες, .Όποτε για να τελειόποιήσουμε τήν μέθοδο και για να έχουμε μια ομοιομορφία στούς γόνους που βρίσκονται στήν λουρίδα τής κερήθρας που θα κόψουμε,μπορούμε να επιλέξουμε καταρχάς τήν μάνα που θεωρούμε ώς τήν καλύτερή μας. Κατόπιν μπορούμε να τήν προσθέσουμε μαζί με ένα άδειο πλαίσιο κατάλληλο για γόνο και να τήν απομονώσουμε σε μια μονή πλαισιοθήκη που μοιάζει με κείνη τής φωτογραφίας Λογικά αν βοηθάνε και οι συνθήκες, η βασίλισσα μας θα γεννήσει πολλά
αυγά που θα είναι ίδιας ηλικίας.Αν πατήσουμε επίσης με το δάκτυλο ανα μια συγκεκριμένη απόσταση τήν λουρίδα με τα αυγά για  μήν κολλήσουν μεταξύ τους τα κελιά,όπως υποστηρίζει ο φίλος μας θα έχουμε γύρω στα 10 κελιά ανα πήχη αριθμός πολυ ικανοποιητικός.
Όποτε αν υπόθέσουμε πώς κλείσουμε  τήν βασίλισσα μας ημέρα Δευτέρα, τήν παρασκευή μπορούμε να πάρουμε το πλαίσιο να το κόψουμε και να κάνουμε ότι κάνει ο  FatBeeMan στο βίντεο.Μετά βάζουμε το διαμορφωμένο πλαίσιο σε ορφανά μελίσσια,τα οποία έχουμε ήδη προετοιμάσει τίς προηγούμενες ημέρες.Απο κει κει πέρα ανάλογα με το πόσες βασίλισες θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε και τήν τακτική μας,δηλαδή αν θα έχουμε μελίσσια έναρξης και αποπεράτωσης. Είναι μια πανεύκολη μέθοδος τήν οποία μπορεί εύκολα να τήν εφαρμόσει ο καθένας.


Μελίσσι ''έναρξης'' : Δυνατό  δεκάρι μελίσσι στο οποίο βάζουμε αρχικώς τα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά ( στερεωμένα σε πλαίσια) στο κέντρο της γονοφωλιάς.Έχουμε αφαιρέσει την βασίλισσα ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ορφάνιας ώστε οι παραμάνες να φροντίσουν άμεσα και με πολύ πολτό τις προνύμφες , σε αυτό βοηθά και η πρότερη διεγερτική τροφοδότηση.Σε ένα καλό δεκάρι πχ μπορούμε να βάλουμε άνετα το πλαίσιο με 3 πήχεις δηλαδή 30 κελιά με παραμονή 24 ωρών.

Μελίσσι ''αποπεράτωσης'': Μετά από μία μέρα (τουλάχιστον) παραμονής στα μελίσσια έναρξης διανέμουμε τα βασιλικά κελιά σε μικρότερο αριθμό σε δυνατά μελίσσια με περιορισμένη όμως τη βασίλισσα.Δηλαδή έχουμε τήν λεγόμενη κατάσταση ημιορφάνιας.. καλό είναι και έχουμε τέτοιες πλαισιοθήκες ώστε  να περιορίζουμε τήν βασίλισσα μέσα για να  μήν μάς χαλάσει τα κελιά.Αν υποθέσουμε πώς έχουμε 2 τέτοια δεκάρια μπορούμε άνετα να τους βάλουμε απο 15 κελιά.

Τα βασιλικά κελιά παραμένουν στα μελίσσια αποπεράτωσης αναγκαστικά μέχρις να σφραγιστούν και μετά διανεμονται σε παραφυάδες πρίν εκκολαυθούν

 Τώρα αμα δέν έχουμε πολλά υποψήφια κελιά πχ έχουμε μόνο μία βέργα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ορφανό δυνατό μελίσσι με πολλές νέες παραμάνες για να κάνει όλη τήν δουλειά και κατόπιν να διανείμουμε τα κελιά στίς παραφυάδες μας όταν αυτά κλείσουν. Εννοείται πώς σε όλες τις περιπτώσεις τροφοδοτούμε καλά με σιρόπι τα μελίσσια μας για βέλτιστα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΞΙΖΕΙ..και θα καταλάβετε καλύτερα


2 σχόλια:

melistrimis είπε...

Συγχαρητήρια για το blo σου πολύ καλό το θέμα σου σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς μελισσοκόμους ειδικότερα τους ερασιτέχνες που και μόνο στην ιδέα της βασιλοτροφίας βγάζουν σπυράκια.

Unknown είπε...

ευχαριστώ πολύ φίλε μου