Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Γυρεοπαγίδες...και περι γύρης

Αναμφισβήτητα για τούς περισότερους έξ ημών αλλά και έν μέρη όσον αφορά και τούς καταναλωτές το κυριότερο και βασικό προιόν θεωρείται το μέλι..δυστυχώς όμως είναι και το μόνο προιόν που τυγχάνει να είναι και το πλέον αβέβαιο.
Τα πράγματα στα νησιά είναι πιο δύσκολο για τούς μελισσοκόμους αφου εκεί συνήθως εστιάζουμε μόνο σε ένα τρύγο.
Παράγοντες που παρουσιάζονται συχνά όπως ένας καύσωνας η ένας ισχυρός βοριάς που θα κρατήσει μέρες και η ανομβρία  τής άνοιξης μπορούν να  καταστρέψουν τούς κόπους μιάς ολόκληρης χρονιάς και να σε βάλουν και πολύ <μέσα> αφού ούτε κάν τα έξοδα σου δέν μπορείς να πάρεις,αυτό  προσωπικά το έχω βιώσει  ούκ ολίγες φορές.

Για να μπορέσει κάποιος να ζήσει απο τήν μελισσοκομία η για να κατορθώσει να βελτιώσει τίς προοπτικές του αλλά και τα εισοδήμα που αυτή μπορεί να του αποφέρει θα πρέπει να επικεντρωθεί σε όλα τα προιόντα τής  μέλισσας.

Κερί βασιλικό πολτό,πρόπολη,παραφυαδες,βασίλισσες και τέλος γύρη..

Η φρέσκια γύρη περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες λιπαρά οξέα, πλήθος βιταμινών ένζυμα, συνένζυμα και μεταλλικά στοιχεία.Η γύρη είναι ένας διατροφικός θυσαυρός για τόν άνθρωπο ανυπολόγιστης θρεπτικής αξίας.

Γυρεοπαγίδα τής ΑΝΕΛ έχω τρύπήσει το πλαστικό τής και έχω περάσει λάστιχο με το οποίο και τήν συγκρατώ,αριστερά έχω αφήσει ένα πέρασμα προκειμένου να περνάει γύρη στήν κυψέλη
Τήν γύρη μπορούμε να τήν συλλέξουμε απο τα μελίσσια μας τήν άνοιξη απο τα διόροφα μελίσσια μας με τήν βοήθεια τών γυρεοπαγίδων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.Πολλοί μελισσοκόμοι επίσης κατασκευάζουν αυτοσχέδιες.Επίσης κατασκευαστές  φτιάχνουν κυψέλες που περιέχουν ενσωματωμένες εσωτερικές γυρεοπαγίδες.

Η γυρεοπαγίδες τέτοιου τύπου όπως τής φωτογραφίας έχουν μια έξοδο για τούς κηφήνες,σε καμία περίπτωση δέν πρέπει να κλείσουμε τήν έξοδο.Όπως επίσης διακρίνεται στήν φωτογραφία αριστερά, έχω αφήσει τραβώντας τήν γυρεοπαγίδα απο τήν μία πλευρά μια ακόμα έξοδο.

Απο αυτήν τήν έξοδο-είσοδο μπαίνουν πολλές μέλισσες κουβαλώντας γύρη,έτσι το μελίσσι μας δέν στερείται απο γύρη αφου μια σημαντική ποσότητα εξακολουθεί να μπαίνει μέσα.
Αρχικά για να συνηθίσουν οι μέλισσες τήν παγίδα αφήνουμε για μία μέρα ανοιχτή τήν πόρτα,τήν δεύτερη μέρα τήν κλείνουμε και είμαστε έτοιμοι..οι μέλισσες θα χρειαστούν κάμποσο χρόνο για να προσαρμοστούν αλλά αυτό δέν πρέπει να μάς προβληματίζει,σε λίγες ώρες θα μπαινοβγαίνουν με ομαλό ρυθμό.
Η συλλογή τής γύρης απο τα δυνατά μας μελίσσια  έχει 3 ωφέλη.

1 Εχουμε ένα έξτρα εισόδημα και ένα προιόν υψηλής διατροφικής αξίας και υψηλής ζήτησης για να προσφέρουμε στούς πελάτες μας

2 Περιορίζουμε τήν τάση για σμηνουργία

3 Δίνουμε χώρο γέννας στήν βασίλισσα μας,θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε τήν άνοιξη ότι τα πλαίσια μπλοκάρουν πολλές φορές απο γύρη και η βασίλισσα μας δέν έχει χώρο ώστε να γεννήσει.
 


Μετά τήν συλλογή της η οποία πρέπει να γίνεται καθημερινά η γύρη μπαίνει απευθείας στήν κατάψυξη και μετά απο 1-2 μέρες μπορούμε να τήν βγάλουμε ώστε να τήν καθαρίσουμε απο τυχόν φτερά η ποδαράκια.Η νωπή κατεψυγμένη γύρη διατηρεί αναλλοίωτα όλα της τα θρεπτικά τής συστατικά σε σχέση με τήν αποξηραμένη.


 Η ζήτηση γύρης στήν Ελληνική αγορά δέν καλύπτεται απο τούς Έλληνες μελισσοκόμους και  μεγάλες ποσότητες κυρίως αποξηραμένης γύρης έρχονται απο το εξωτερικό.

Η τιμή τής φρέσκιας νωπής γύρης κατα μέσο όρο στήν λιανική κυμαίνεται στα 30-32 ευρώ ανα κιλό.


Προσοχή πρέπει να μήν υπερβάλουμε στήν συλλογή γύρης!! όταν δούμε ότι οι ποσότητες δέν είναι πλεονάζοντες πρέπει άμεσα να διακόψουμε τήν συλλογή της ειδάλλως θα κάνουμε κακό στα μελίσσια μας..πρέπει να έχουμε υπόψην ότι δέν μαζεύουν όλα τα μελίσσια μας τήν ίδια ποσότητα γύρης,θα δούμε τεράστιες διαφορές απο μελίσσι σε μελίσσι.




 Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: