Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Χάος με τα βιβλία εσόδων-εξόδων τών αγροτών,σχεδόν κανένας δέν τα έχει λάβει στα χέρια του,ενώ παράλληλα οι αγρότες απειλούνται με προστίματα


Διευκρινήσεις για τη διαδικασία ένταξης στα βιβλία εσόδων/εξόδων ζητούν οι αγρότες από το Υπουργείο Οικονομικών Την άμεση έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών, αγρότες και εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών σχετικά με την διαδικασία τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων. Αν και το νέο καθεστώς φορολόγησης της αγροτικής παραγωγής έχει τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2014 η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει ακόμα «ανοίξει» τα πολυσυζητημένα βιβλία. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι περισσότεροι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα λεπτομέρειες για τον τρόπο της φορολόγησης, για το ποιες δαπάνες για παράδειγμα θα περνάνε στα έξοδα ή τι θα ισχύσει με τους εργάτες γης; Σε ερώτησή μας προς τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Αμυνταίου για το αν θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου ο κ. Γιαννιτσόπουλος εκτίμησε ότι «και προβλήματα θα υπάρξουν και πρόστιμα που θα επακολουθήσουν τα λάθη που θα γίνουν».

Καθυστέρηση και θολά σημεία

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Μήτσιο, Πρόεδρο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», στο Συνεταιρισμό του οποίου ήδη λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης αγροτών για το θέμα, μας τονίζει: «αν και το θέμα σχετικά με το ποιοι αγρότες θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς (μετά και την διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών) έχει ξεκαθαρίσει, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι με τις αργίες - στις ημέρες των εορτών – δεν λειτουργούσαν οι εφορίες και έχουμε φθάσει τις 6 Ιανουαρίου και οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν προσέλθει να κάνουν έναρξη. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μόνο μια διευκρινιστική εγκύκλιο για τα κριτήρια ένταξης ενώ θα πρέπει να εκδοθούν επίσης οδηγίες, σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις προσαρμογής αφού οι αγρότες μέχρι σήμερα εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς».
Για θολό τοπίο κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή»: «το τοπίο είναι ακόμα θολό. Από 1/1 μέχρι σήμερα δεν “κόβαμε ΦΠΑ” και τώρα μας λένε ότι θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Αυτές οι προχειρότητες δεν βοήθησαν κανέναν. Ο συνεταιρισμός μας έχει οργανωμένο λογιστήριο και παρόλα αυτά δεν μπορεί να “βγάλει άκρη”. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε άλλες περιπτώσεις».

Ζητούν νέα εγκύκλιο

Στην ανάγκη έκδοσης νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου αναφέρεται και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει: «αν δεν βγει διευκρινιστική εγκύκλιος με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να ενταχθούμε στο νέο καθεστώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι απορίες είναι πολλές. Όπως επίσης θα πρέπει να βγει διευκρινιστική εγκύκλιος για τον τρόπο της μετάβασής μας από το ένα καθεστώς στο άλλο. Όλα αυτά επίσης θα πρέπει να γίνουν άμεσα αφού τα βιβλία εσόδων εξόδων για τους αγρότες υποτίθεται ότι ισχύουν από 1/1/2014.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Κλέαρχου Σαραντίδη, Διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας: «ακόμα προσπαθούμε να μάθουμε λεπτομέρειες. Μας έλεγαν ότι το σύστημα για τους αγρότες θα είναι απλοποιημένο ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ακόμα. Είμαστε λοιπόν εν αναμονή».
Ίδια κατάσταση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας επικρατεί και στις Σέρρες, αφού όπως μας αναφέρει ο κ. Παύλος Αραμπατζής, Πρόεδρος της ΑΣ Βισαλτίας: «Κανένας αγρότης από την περιοχή μας δεν έχει προσέλθει ακόμα στις εφορίες ώστε να ενταχθεί στο νέο σύστημα. Ακόμα και τους λογιστές που ρωτάμε μας λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα όλες τις λεπτομέρειες και αναμένουν επιπλέον διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών».

Λογιστικά γραφεία στις ΕΑΣ

Μια πιο αισιόδοξη πραγματικότητα μας παρουσίασαν οι πρόεδροι των ΕΑΣ Αγρινίου και Τρικάλων, οι οποίοι μας μίλησαν για την δημιουργία λογιστικών γραφείων ειδικά για την έναρξη βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες, στις εγκαταστάσεις των ενώσεων τους. Ειδικότερα, ο κ. Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς κάνει λόγο για ορθολογισμό στον πρωτογενή τομέα με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος.
Τέλος σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας, έτοιμη να προσχωρήσει την διαδικασία είναι η Ένωση Τρικάλων αφού έχει ήδη δημιουργηθεί σε αυτή, ειδικό τμήμα εξυπηρέτησης των αγροτών με λογιστές που βοηθάει τους παραγωγούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον ερωτήματα

Πολλοί είναι επίσης και οι αγρότες που μας τηλεφωνούν όλο αυτό το διάστημα και θέτουν επιπλέον ερωτήματα. Για παράδειγμα ρωτούν:
  • Αν κάποιος πληροί τα κριτήρια αλλά το 2014 θέλει να μειώσει την αγροτική του δραστηριότητα τι θα ισχύσει; Θα πρέπει να ανοίξει βιβλία εσόδων και να παραμείνει σε αυτά μια 5ετία;
  • Το 2014 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση του τεκμαρτού τους εισοδήματος;
  • Ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ, ο οποίος έχει δικαιώματα θα πρέπει ενταχθεί στο νέο καθεστώς φορολόγησης; Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον να λαμβάνει την σύνταξή του;
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: