Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ...

Τίς τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα
Η καλοκαιρία τών ημερών οφείλεται στίς περίφημες <<αλκυονίδες ημέρες>. που σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται τόν Ιανουάριο και το όνομα λέγεται πώς τους το οφείλουν στόν μεγάλο Αριστοτέλη.Οι ημέρες αυτές είναι μια όαση και ένα μικρό διάλειμμα καλοκαιρίας  μέσα στόν χειμώνα.

Το όνομά τους ("αλκυόνιαι") προέρχεται από τον αρχαίο  μύθο   σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη.(Όσοι θέλετε να διαβάσετε τόν πολύ όμορφο ελληνικό μύθο πατήστε εδώ)
http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2012/01/blog-post_07.html 
ΟΞΑΛΙΔΑ Η ΞΥΝΙΘΡΑ


Στήν νότια Ελλάδα κυρίως αυτό τόν καιρό έχει κάνει έντονη τήν εμφάνιση τής η γνωστή σε όλους μας ξυνίθρα η οξαλίδα.
Η ξυνίθρα δίνει άφθονη γύρη στα μελίσσια μας αλλά και νέκταρ όταν η θερμοκρασία το επιτρέπει.Με τίς θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και τούς 16 βαθμούς, τα μελίσσια είχαν έντονη κινητικότητα και κουβαλούσαν με πολύ όρεξη άφθονη γύρη αλλά και νέκταρ απο τήν οξαλίδα, αυτό είχε σάν συνέπεια τήν θεαματική άυξηση του υπάρχοντα γόνου σε μεγαλύτερη έκταση ακόμα και στα 2/3 τών πλαισίων.
Ορισμένα δέ πιο δυνατά μελίσσια έπεκτειναν δε τόν γόνο τους και σε νέα πλαίσια.
10/1/2014 το πλαίσιο αυτό είναι γεμάτο σχεδόν στα 2/3 με κλειστό αλλά και ανοιχτό γόνο


Οι μέλισσες καθαρίζουν τα κελιά απο τήν αποθηκευμένη γύρη και η βασίλισσα μας ρίχνει φρέσκο γόνο στήν περίμετρο του σφραγισμένου,το συγκεκριμένο μελίσσι έχει δυο τέτοια πλαίσια γόνου.

Οι βασίλισσες τόν χειμώνα αλλά και απο νωρίτερα προτιμούν να γεννούν μόνο σε μαυρισμένα  πλαίσια τα οποία είναι και ζεστότερα  για τόν γόνο,είναι αναγκαίο να υπάρχουν 2-3  σάν αυτο τής φωτογραφίας στήν γονοφωλιά μας.  Το συγκεκριμένο είναι τής άνοιξης του 2010 και φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά του θα χρησιμοποιηθεί.Τήν δουλειά του τήν κάνει μια χαρα πάντως αφου το μελισσάκι μας δέν έχει σταματήσει σχεδόν καθόλου να διατηρεί έστω και λίγο γόνο σε διάμετρο πορτοκαλιού στήν χειρότερη.

Σίγουρα ο χειμώνας δέν μάς έχει ακόμα αποχαιρετήσει σε καμία περίπτωση,πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κυρίως στήν επάρκεια τροφών αλλα και όσοι ακόμα δέν έχουν κάνει θεραπεία για βαρόα νομίζω ότι πρέπει λίγο να βιαστούν.

Να στε καλά και σάς εύχομαι η νέα χρονιά να έχει  υγιεία  και πρόοδο για  εσάς για τίς οικογένειές σας και φυσικά και τα μελισσάκια σας!!







  

Δεν υπάρχουν σχόλια: