Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Το φλέγον ζήτημα τών τροφών (και η απάντηση στόν φίλο αναγνώστη)


 Νωρίτερα αναγνώστης μου <<επιτέθηκε>>  σχολιάζοντας κάτω απο  μία χιουμοριστική  ανάρτηση που έκανα για τόν αλλοδαπό εραστή προβατίνων τής Ρόδου  και ότι δέν παίρνω μια θέση στο σοβαρό φλέγων θέμα τών μελισσοκομικών τροφών. και αν αυτού ασχολούμαι με προβατίνες..
Αποφάσισα να πώ δυο λόγια απο τήν δική έστω μικρή εμπειρία  (εσείς οι πιο έμπειροι τα ξέρετε καλύτερα).Απο που να αρχίσω? όλοι δέν ξέρουμε ότι οι περισότερες τροφές του εμπορίου τι ποιότητας είναι? Το μήνα Σεπτέβρη λόγω τών φοινίκων πήγα εκτός αττικής τα μελίσσια για να τα γλυτώσω.Λόγω ζέστης δέν μπορούσα να βάλω βανίλια, αγόρασα κάτι ζυμωτές έβαλα σε κάθε μελίσσι απο ένα κιλό και  αυτά και μέχρι αρχές Δεκεμβρίου  ακόμα δέν τίς είχαν φάει !! ενώ τα μελίσσια ήταν σχεδόν στεγνά απο μέλια και σε άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας!!. Το ίδιο ακριβώς διαπίστωσα και κάτι άλλες τροφές που πήρα τόν μήνα Οκτώβρη απο άλλο έμπορο. Και σε απο διαφορετικό μάλιστα νομό, επειδή εντωμεταξύ μετακίνησα τα μελίσσια.Προκειμενου να μήν τίς πετάξω   αναγκάστηκα να τίς λιώσω. Τίς αρχές Δεκεμβρίου τίς τάισα μαζί με σιρόπι.Εμ και  τα γνωστά ζαχαροζύμαρα που είναι και τα πιο φθηνά σε τιμή,και τα προτιμούν αρκετοί που τα βάζουμε? Πόσες φορές τα έχουμε βρεί παρατημένα- ξεραμένα και γεμάτα τρίματα ? Για να τα φάνε τα μελίσσια προφανώς πρέπει να έχουν τα σαγόνια  του Σταμάτησα αυτά να τα παίρνω απο τήν  πρώτη χρονιά που ασχολήθηκα με τήν μελισσοκομία το 2010. Τα ζαχαροζύμαρα τα θεωρώ ώς μακράν τήν χειρότερη τροφή του εμπορίου που δοκίμασα ποτέ στα μελίσσια μου.Με τίς τροφές που περιέχουν μέλι..εννοείται πώς δέν ασχολούμαι κάν..

Όταν σπάνια δέν μπορώ να κάνω αλλιώς δηλαδή να τροφοδοτώ με σιρόπι...Βάζω βανίλια,όχι γιατί  κάνει τίποτα εξωπραγματικό στα μελίσσια μας,απο θέμα ανάπτυξης κτλ αλλά μόνο και μόνο γιατί τουλάχιστον σπάνια θα τύχει να μήν τήν φάνε  τα μελίσσια και πολύ σπάνια  δέν τήν βρίσκω ξεραμένη και παρατημένη. Και όταν έχεις μελίσσια που είναι στεγνά αυτό που σε νοιάζει είναι τουλάχιστον να πάρουν τήν τροφή και να μήν τα χάσεις απο πείνα.Η γνώμη μου για τίς τροφές του εμπορίου δέν είναι καθόλου θετική ίσαι ίσα κινείται στο αντίθετο ακριβώς άκρο.Και πώς γίνεται άλλωστε να έχεις ποιότητα όταν η ζάχαρη έχει 1 ευρώ και η τροφή μαζί με το ΦΠΑ πωλείται σε εμάς 1,10-1,20 για τήν ψυχή τής μάνας τους δουλεύουν ορισμένοι?.Εγώ εξαιτίας αυτών που είπα πρίν,φέτος τον χειμώνα αποφάσισα να τροφοδοτώ τα μελίσσια μου ανα δύο εβδομάδες μεσω τροφοδοτών οροφής 1/1 σιρόπι με λεμόνι και  θυμόλη και με λίγο σκορδο (τουλάχιστον ξέρω τι βάζω) Μέχρι στιγμής δέν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Και επίσης παρατήρησα το εξής,ότι απο τήν στιγμή που άρχισα να βάζω τήν δική μου τροφή σταμάτησα να έχω και απώλειες. Και τα μελίσσια αν και σε άθλια κατάσταση λόγω δηλητηριασμών κτλ χαίρουν άκρας υγείας,και οι απώλειες είναι απολύτως μηδενικές.Συνάδελφοι έμπειροι στήν περιοχή με αντίστοιχης δυναμικότητας μελίσσια με τα δικά μου,  γνωρίζω ότι βάζουν ζαχαροζύμαρα. Ξέρω ότι  έχουν σοβαρότατες, θα έλεγα καταστροφικές απώλειες που φτάνουν ακόμα και το 50% λέτε εγώ να είμαι μάγος ? Οσον αφορά το δημοσίευμα-απάντηση σε ερώτηση του Μελισσοκομικού περιοδικού και τόν τρόπο που φτιάχνονται και βράζονται οι κατα τα άλλα ασφαλείς τροφές που χρυσοπληρώνουμε, δώ τι να πώ..Νομίζω πώς αυτό τελικά άλλον είχε στόχο. Και τελικά άλλους ξεβράκωσε ...ότι καταλάβατε καταλάβατε.. 

Χρόνια πολλά σε όλους..ξημερώνει και αύριο μεγάλη μέρα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ηλίας
Απάντηση στο φίλο Μελισσοκομία Μακρονήσου
(Δεν ξέρω το ονομά σου για αυτό δεν το γράφω)
Κατ’αρχή Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά!

Αυτά που γράφεις για τις Μελισσοτροφές είναι πολύ σωστά .
Ο λόγος που πραγματικά ήμουν λίγο επιθετικός,είναι ότι
Το θέμα των τροφών είναι πολύ σοβαρό ,όπως άλλωστε φαίνεται και από αυτά που γράφεις ,απλά νομίζω πως σωστό θα ήταν να έγγραφες πρώτα για τις τροφές

Όπως και να έχει με την απάντηση σου με κάλυψες

Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Εγώ σε ευχαριστώ που με ώθησες να εκφραστώ κιόλας!! Να σαι καλά!!

markos aliprantis είπε...

Σωστά τα λές.Η βανίλια που φτιάχνω μου στοιχίζει ΧΩΡΙΣ το μεροκάματό μου εδώ στην Πάρο βάλε 1,13 το κιλό η ζάχαρι+ 5 λεπτά το σακκουλάκι + 6 λεπτά το προπάνιο.Δλδ μου στοιχίζει 1,24 το κιλό είναι δυνατόν να πωλείται στα μαγαζιά 1,10-1,20 και να είναι το ίδιο;.Δεν βάζω ούτε απόσβεση κεφαλαίου ούτε μεροκάματο ούτε κέρδος.Πάντως σε φίλους παίρνω με δική τους την ζάχαρι 0.50 το κιλό.

Ανώνυμος είπε...

pistevo oti ta megala magazia pairnoyn tis protes iles mazika kai gia ayto to logo toyw erxetai pio fthna!
mhpws xerete an ginete na notheftei h vanilia?
diladi na mpei kati allo ektos apo zaxarh sta systatika tis?

markos aliprantis είπε...

Ανώνυμε αν οι 15 τόνοι ζάχαρη που πήραμε σε αυτή την τιμή είναι λιανική τότε εντάξει.

Unknown είπε...

Και χοντρική να τήν παίρνουν η τιμή είναι 85-90 σέντς με το ΦΠΑ μέ τα εργατικά μέσα με με με πόσα βγάζουν? Μήν τήν ψάχνετε,καλύτερα να τήν πληρώσουμε λίγο παραπάνω και να τήν φτιάξουμε μόνοι μας,η να δώσουμε και ένα χαρτζηλικι σε ένα φίλο μας όπως καλή ώρα κάνει ο Μάρκος.τουλάχιστον ξέρουμε και τι βάζουμε μέσα.