Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ανω - κάτω οι αγρότες...γίνεται χαμός με τα βιβλία εσόδων εξόδων

 



Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Την εγκύκλιο του Θεοχάρη περιμένουν οι αγρότες

Οργανωμένες οι αντιδράσεις για τη φορολόγηση


Τις αντιδράσεις τους προετοιμάζουν τώρα οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει «σκληρά» όπως λένε το αγροτικό εισόδημα. Πρώτα όμως περιμένουν να διαβάσουν με προσοχή τη διευκρινιστική εγκύκλιο Θεοχάρη, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο.

Και ελπίζουν η κυβέρνηση να νιώσει το μέγεθος του πολιτικού κόστους που θα υποστεί αν εφαρμοστεί όσα ανακοίνωσε προχθές ο γενικός γραμματέας Εσόδων σε συνάντηση με αγροτοσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της χώρας, για φορολόγηση με συντελεστή 13% όλων των αγροτικών εισοδημάτων και μάλιστα από το 1ο ευρώ.

«Αυτά που πάνε να κάνουν είναι παράλογα, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι επιχειρούν να παραδώσουν και την πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας σε ισχυρές πολυεθνικές. Κάθετες μονάδες που θα ελέγχουν την παραγωγή, την τυποποίηση, τη συσκευασία και το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Εμείς περιμένουμε την εγκύκλιο. Ξέρετε, σχολιάζει ο κ. Τζωρτζάκης, αρκετές φορές άλλα λένε και άλλα κάνουν τελικά, για να χρυσώσουν το χάπι κάποιων σκληρών μέτρων. Αν όμως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποδεχθεί τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης και επιπλέον φορολογήσει με 13% το σύνολο των αγροτικών εισοδημάτων, εμείς έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε τον αγροτικό κόσμο σε κινητοποιήσεις. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!».

Ο κ. Τζωρτζάκης εκτιμά ότι δεν αποκλείεται ο κ. Θεοχάρης να εμφανίστηκε ανένδοτος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγροτοσυνδικαλιστές, ώστε στη συνέχεια να παρουσιαστεί μία «σκηνοθετημένη» παρέμβαση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, για να πάρουν πίσω κάποια επουσιώδη μέτρα. «Αυτό έγινε με τη φορολόγηση της αγροτικής γης. Πιθανόν να επαναληφθεί και τώρα για να γλυιτώσουν μέρος του πολιτικού κόστους. Όμως η ουσία των μέτρων δεν θα αλλάξει» σχολιάζει ο κ. Τζωρτζάκης, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις των διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης.

Ως γνωστό, οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης προτείνουν στο Υπουργείο την αύξηση του ορίου για την είσοδο στο καθεστώς του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ, την απαλοιφή του ορίου επιδότησης ύψους 5.000 ευρώ και αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ. Τα αιτήματα απορρίφθηκαν προφορικά από τον κ. Θεοχάρη.

Νέο μπέρδεμα

στη σύσκεψη

της ΠΑΣΕΓΕΣ

Περισσότερη σύγχυση προκάλεσε στους συμμετέχοντες οι απαντήσεις που έδωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ με αγροτικά στελέχη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην ουσία δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που έθεσαν και όλοι περιμένουν να λύσουν τις απορίες τους από τα όσα θα αναφέρονται στην εγκύκλιο που προγραμματίζει να δημοσιοποιήσει αυτές τις μέρες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το σίγουρο είναι πάντως ένα: Το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο να εφαρμόσει τα νέα μέτρα. Κι αυτό το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα από τις απαντήσεις που έδιναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του στα ερωτήματα των αγροτών, οι οποίοι επαναλάμβαναν ότι τα ανοικτά θέματα θα απαντηθούν από εγκυκλίους που θα εκδοθούν.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

-Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους αγρότες και τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων; Οι παράγοντες του Υπουργείου απαντούν ότι θα γίνουν νομικές προσαρμογές ώστε οι πρώτοι να μη χάνουν τη σύνταξη τους και οι δεύτεροι να μη χάνουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα τους

-Τι θα γίνει με το τέλος επιτηδευματία; Σε αυτό το θέμα δεν έδωσαν σαφή απάντηση οι παράγοντες του υπουργείου. Ωστόσο χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης από το βήμα της βουλής είπε ότι για τρία χρόνια δεν θα καταβάλλεται. Παράλληλα όμως φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς οι νεοεισερχόμενοι στον ΚΒΣ δεν αποδίδουν το τέλος επιτηδευματία τα πρώτα πέντε χρόνια

-Τι θα γίνει με το απαλλαχτικό του ΟΑΕΕ; Θα χρειάζεται μόνο η ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΟΓΑ για την έναρξη επαγγέλματος; Και αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Τα ευτράπελα με την… έδρα των επιχειρήσεων

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και κατά συνέπεια τον αγροτικό κόσμο είναι ποια θα είναι η έδρα της αγροτικής επιχείρησης; Κι εδώ υπάρχει το μεγάλο μπέρδεμα!

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας έδρα ή υποκατάστημα θεωρείται καθένα χωράφι ξεχωριστά το οποίο έχει υποδομές π.χ. θερμοκήπιο. Δηλαδή, όπως και χθες έγραψε η «Π» αν ένας παραγωγός διαθέτει πέντε θερμοκήπια στην ίδια περιοχή αλλά σε διαφορετικά χωράφια, τότε το ένα θα οριστεί ως έδρα και τα υπόλοιπα ως υποκαταστήματα! Κι αυτό, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι παράλογο, αφού το καθένα υποκατάστημα πληρώνει τέλος επιτηδευματία και δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να έχει και από μία ταμειακή μηχανή…

Για τους αγρότες όμως που δεν έχουν πάγιες εγκαταστάσεις σε διάφορα χωράφια όπως οι ελαιοπαραγωγοί, ποια θα είναι η έδρα; Σύμφωνα με το Υπουργείο σε αυτές τις περιπτώσεις έδρα ορίζεται το σπίτι του αγρότη. Δεδομένου όμως ότι οι ελεγκτικές αρχές μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να πάνε στην έδρα κάθε επιχείρησης και να κάνουν ελέγχους, προβάλλεται το ζήτημα της εκ του Συντάγματος προστασίας της οικείας. Με λίγα λόγια, έλεγχος σε σπίτια γίνεται μόνο μετά από παραγγελία του εισαγγελέα. Κατά συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, να ξαναδεί το θέμα.

Το μεγάλο ερώτημα όμως γεννάται για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους! Ποια θα είναι η έδρα των συγκεκριμένων ανθρώπων; Και σε αυτό, ουδείς μπορεί μέχρι τώρα να απαντήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: