Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

GPS ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.. Παρουσιάζουμε μια λύση ενάντια στίς κλοπές μελισσιών

Αγαπητοί φίλοι  όλοι μας ιδίως απο τότε που ξεκίνησε  η οικονομική  κρίση να τσακίζει τήν χώρα μας,έχουμε παρατηρήσει  μια ραγδαία αύξηση στής κλοπές μελισσιών.Πολλοί απο εμάς σίγουρα έχουμε πέσει θύμα τέτοιας κλοπής η έχουμε κάποιον φίλο,γνωστό που να έχει βιώσει κάτι τέτοιο.
Πολλοί συνάδελφοι έχουν χάσει ολόκληρες περιουσίες  σε μια μόλις μόνο νύχτα,περιουσίες που δημιούργησαν  με πολύ κόπο και αίμα. 
.Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί,άς μήν γελιόμαστε.

Σίγουρα δέν υπάρχουν πολλοί τρόποι προκειμένου να προστατέψουμε τίς περιουσίες μας,νομίζω πάντως ότι δέν υπάρχει καλύτερος τρόπος απο το να παγιδέψουμε τα μελίσσια με τήν βοήθεια μιάς συσκευής gps tracker.
Είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να αντιληφθούμε τήν κλοπή άμεσα,και σε πραγματικό χρόνο τήν στιγμή που γίνεται αλλά και στήν συνέχεια  να εντοπίσουμε τα μελίσσια μας,όπου και αν αυτά τα μεταφέρει ο κλέφτης ακόμα και αν αυτός βρίσκεται εν κίνηση.Επίσης αν επεκταθεί η χρήση τους,είναι βέβαιο ότι θα σπείρουμε και τόν φόβο στούς επίδοξους κλέφτες.
Η συσκευή είναι τόσο λεπτή κρύβεται εύκολα και πολύ δύσκολα γίνεται αντιληπτή.
Κατόπιν το ρόλο μετά τόν εντοπισμό τους θα τόν έχουν οι διωκτικές αρχές αλλά και η δικαιοσύνη.Σε αυτές τίς περιπτώσεις για ευνόητους λόγους οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ψύχραιμοι,ποτέ δέν ξερεις τι μπορείς να συναντήσεις άλλωστε.Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι θα πρέπει να φροντίζουμε να πυροσφραγίζουμε τίς κυψέλες και τα πλαίσια μας απαραίτητα με τόν κωδικό του μελισσοκομικού μας βιβλιαρίου.Διοτί είναι πολύ σημαντικό και να αποδείξουμε σε μια τέτοια περίπτωση ότι ανήκουν και σε εμάς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να μπλέξουμε εμείς.


Ας πούμε όμως τώρα δυό λόγια γενικά για αυτές τίς συσκευές.

Τα GPS Tracker είναι συσκευές δορυφορικού εντοπισμού οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε ,σε όλα τα οχήματα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, κτλ. Έχουν μικρό μέγεθος για να χωράνε παντού και να μην εντοπίζονται με γυμνό μάτι.Είναι εξοπλισμένα με ισχυρούς δορυφορικούς δέκτες GPS οι οποίοι μέσω κινητής τηλεφωνίας στέλνουν (sms μηνύματα) Ενημερώνουν διαρκώς για την τοποθεσία που βρίσκεται ο στόχος είτε με μία αναπάντητη κλήση από το κινητό μας, όταν το ζητήσουμε είτε από μόνα τους με απλή εντολή. Παρέχουν τη δυνατότητα μέσω δικτύου GSM να στέλνουν στο κινητό μας τις συντεταγμένες του στόχου ( γεωγραφικό πλάτος & μήκος, ώρα, ταχύτητα κλπ ) εμφανίζοντας άμεσα το χάρτη με πλήρη στοιχεία και διευθύνσεις μέσω Google Maps & Google Earth ή και απευθείας στο κινητό μας μέσω Link. Λειτουργούν με όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας . Το μόνο που χρειάζονται είναι μία κάρτα sim κινητού τηλεφώνου και τοποθετώντας την στο GPS Tracker έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης .

Τόν Νοέμβρη είχα ξαναασχοληθεί ξανά με  το ζήτημα,σάς παρακαλώ να  ρίξετε μια ματιά
για το τι γράφαμε τότε lhttp://melissokomiamakronisou.blogspot.gr/2012/11/gps-tracker_5.html Η ανάρτηση αυτή είχε χιλιάδες επισκέπτες και αναδημοσιέυτηκε και σε άλλα blogs και σάιτ.Απόδειξη του ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο.

Για να μήν μακρυγορώ γιατί η σημερινή ανάρτηση θα είναι λίγο μεγάλη,θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο επιγραμματικός γίνεται.
Στήν ελληνική αγορά  διαπίστωσα φαινόμενα αισχροκέρδιας.
 Συνάδελφοι οργισμένοι επικοινωνώντας μαζί μου μου μετά τήν δημοσίευση είπαν πώς πλήρωσαν σε επιτήδιους 250 ευρώ για συσκευές που στο  ebay έχουν 100 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά.

Οπωσδήποτε είναι καλύτερο να έχεις και τήν ανάλογη βοήθεια και υποστήριξη σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.Προσωπικά μόνο για αυτόν τόν λόγο θα προτιμούσα τήν εγχώριο αγορά και ας το πλήρωνα λίγο παραπάνω.Αλλά πάντα σε λογικά πλαίσια ακριβότερο.Έτσι λοιπόν μετά τήν ανάρτηση εκείνη και τήν μίνι έρευνα που έκανα σε είχα αποφασίσει να προχωρήσω σε αγορά του πρώτου μου gps tracker.

Συγκεκριμένα του gps tracker 104 με  αναμονή μπαταρίας δύο μηνών.Ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή  μετά απο λίγο ψάξιμο το βρήκα στήν τιμή τών 155 ευρώ απο απο Ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα.Μειονέκτηματα ακόμα και σε αυτό αλλά και γενικά ήταν η μπαταρία που παρά το γεγονός τού οτι αυτή είχε αυτονομία δύο μήνες θα χρειαζόμουν και μια δεύτερη για το κάθε κομμάτι ώστε να μπορώ να  αντικαθιστώ αυτήν που θα χρειάζεται επαναφόρτιση.
Ήθελα λοιπόν πρώτα να το δουλέψω λίγο θα το αγόραζα  τήν περίοδο τής άνοιξης και να γράψω και τίς εντυπώσεις μου και σε εσάς για αυτό,δέν βιαζόμουν και πολύ. Πρώτη μου μεταφορά εκτός βάσης  γίνεται άλλωστε τον Άυγουστο που τα μελίσσια φέυγουν απο το νησί με προορισμό τόν βοιωτικό κάμπο.

Στο φεστιβάλ λοιπόν που έγινε τόν Δεκέμβρη στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου   είδα ένα μικρό περίπτερο με τήν επιγραφή.. save-bees,κόσμος μαζί με τούς εκθέτες επεξεργαζόντουσαν κάτι που αρχικά μου έμοιαζε σάν κινητό τηλέφωνο.Κοντοστάθηκα και πήρα ένα φυλάδιο, κατάλαβα λοιπόν ότι πρόκειτο για μια Ελληνική εταιρία που προωθούσε έναν gps tracker.
Συνομίλησα με τόν κύριο Βύρωνα και τόν κύριο  Nίκο και βρήκα παρα πολύ ενδιαφέρονται και ελκυστικά τα όσα μου είπαν,με απλά λόγια κατάφεραν να θέσουν σε αδράνεια-ύπνωσση το gps που εργοστασιακά αν δέν περιραζόταν θα είχε αυτονομία σε συνεχή λειτουργία για 1-2 ημέρες.Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω προσωπικά μια απο τίς συσκευές αυτές.

Σήμερα λοιπόν έχω τήν χαρά βρίσκομαι μαζί με τόν κύριο Βύρωνα αφού ήρθα να τήν παραλάβω και σκοπεύω να του απευθύνω κάποια ερωτήματα και δικά μου αλλά περισότερο άλλων συναδέλφων μας σχετικά με τήν συσκευή gps tracker
.Θέλω να πώ ότι δέν έχω πρόθεση να κάνω καμία διαφήμιση.
Τήν συσκευή τήν αγόρασα και όταν θα τήν δοκιμάσω θα σάς πώ τίς εντυπώσεις μου,είτε είναι αρνητικές είτε θετικές δέν έχω πρόθεση γενικά στήν ζωή μου να χαρίζομαι σε κανέναν.Το επόμενο διάστημα θα τήν δοκιμάσω στο μελισσοκομείο μου.

Του έθεσα κάποια ερωτήματα λοιπόν τα μαγνητοφώνησα και σάς παρουσιάζω τίς απαντήσεις που μου δώθηκαν

Σε όσους δέν γνωρίζουν εξηγώ πώς  τα gps αυτά δέχονται κάρτα sim απο κάποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τής επιλογής μας.Στήν συνέχεια αυτά μέσω ειδικής εντολής συνδέονται μέχρι και με 8 άλλα νούμερα τής επιλογής μας που ορίζονται απο εμάς.
 Σας παρουσιάζω τήν τώρα μερικά αποσπάσματα απο συνομιλία που είχα μαζί του τήν οποία τήν μαγνητοφώνησα. Θεώρησα και σκόπιμο ορισμένα τεχνικά θέματα να μήν τα αναφέρω,όσοι ενδιαφέρεστε καλύτερα θα ήταν να επικοινωνήσετε με τήν εταιρία.
ΜΜ
-Kύριε Βύρωνα  αν υποθέσουμε ότι αυτήν τήν  στιγμή που μιλάμε κάποιος επιτήδιος είναι στο μελισσοκομείο μας και κλέβει τίς κυψέλες μας,τι γίνεται με το gps και πώς αυτό αντιδράει;
ΒΠ
-Απο τήν στιγμή που κάποιος πάει και κουνήσει τίς κυψέλες μας,η συκευή ενεργοποιείται και στέλνει μήνυμα βοήθειας.Εμείς τότε εποικοινωνούμε κάνοντας κλήση στόν αριθμό τής συσκευής ώστε να δούμε εάν έχει αλλάξει το γεωγραφικό τής στίγμα.Υπάρχει και η πιθανότητα εκτός κάποιου κλέφτη έχει ρίξει πχ κάποιο ζώο κάτω τήν κυψέλη.Εαν δέν αλλάξουνε οι συντεταγμένες με το επόμενο μήνυμα που θα στείλουμε υποθέτουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

-- ΜΜ Αν κύριε Βύρωνα υποθέσουμε ότι δέν είναι ζώο αλλά κάποιος κλέφτης που φορτώσει τίς κυψέλες και ήδη βρίσκεται πλέον εν κίνηση, όταν κινείται μπορούμε να μάθουμε τήν ταχύτητα η τήν κατεύθυνση που αυτός έχει πάει? Όταν σταματήσει σε κάποιο μέρος για να τίς αφήσει τότε τι γίνεται?

--ΒΠ Ναι υπάρχει η δυνατότητα όσον αφορά τήν ταχύτητα στο πρώτο ερώτημα και ειδική εντολή πχ όταν το όχημα ξεπεράσει πχ τήν ταχύτητα τών  80χλμ.Όσον αφορά το δεύτερο, υπάρχει μια εντολή με γραπτό sms που λέγεται move,δηλαδή εάν το όχημα σταματήσει και μείνει ακίνητο το gps αδρανοποιείται αλλά  δέν πέφτει στο αρχικό στάδιο ύπνωσης. Mε αυτήν τήν εντολή μάς ξαναστέλνει μήνυμα με νέες συντεταγμένες και τήν ταχύτητα μόνο και εφ όσον το όχημα ξανακινηθεί.Έτσι κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στήν μπαταρία όσο εμείς κινούμαστε πρός σε αυτο το σημείο.Απο τήν στιγμή δηλαδή που ενεργοποιηθεί η συκευή απο κάποιον λόγο,διαθέτουμε  περίπου 10 ημέρες περιθώριο σε περίπτωση που επικοινωνούμε με 4 φορές ημερησίως με τήν συσκευή.Η εντολή αυτή είναι πολύ σημαντική επειδή δέν καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια.Επίσης σε κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε αναγράφεται και το υπόλοιπο τής ενέργειας τής μπαταρίας μας.Περίπου σε κάθε 1% τής μπαταρίας η συσκευή μπορεί να μάς στείλει 4 μηνύματα.

--ΜΜ Πόσες επαναφορτίσεις συνολικά μπορούμε να κάνουμε στήν μπαταρία μας; καθε πόσο πρέπει εμείς να τήν επαναφορτίζουμε? Πόσο κοστίζει μια εφεδρική επιπλέον μπαταρία?

--ΒΠ Η μπαταρία μπορεί να κάνει μέχρι και 5000 επαναφορτίσεις.Στο άλλο σκέλος πρέπει να πώ ότι επειδή έχουμε τροποποιήσει τήν συσκευή να είναι σε <<ύπνωση>> έχει και σχεδόν μηδενική κατανάλωση εώς ότου αυτή ενεργοποιηθεί μετά απο κάποιο κούνημα.Η διάρκεια ζωής τής εώς ότου ξαναφορτιστεί μπορεί να φτάσει εώς και στους 6 μήνες.Εγώ όμως αυτό δέν το προτείνω,διότι εάν συμβεί κάτι στούς 5,5 μήνες δέν θα έχουμε αρκετή ενέργεια για να παρακολουθήσουμε τόν κλέφτη.Καλό θα είναι να τίς αλλάζουμε προκειμένου να τίς επαναφορτίσουμε μέχρι τόν τέταρτο μήνα.Μια τέτοια  μπαταρία κοστίζει μόλις 5 ευρώ.


--ΜΜ Εάν υποθέσουμε κάποιο ζώο η κάτι άλλο που δέν είναι κλέφτης, ενεργοποιήσει κουνώντας τήν παγιδευμένη κυψέλη με το gps.Mπορούμε μέσω κινητού τηλεφώνου και ειδικής εντολής να τήν επαναφέρουμε σε κατάσταση ύπνωσης για μήν μας εξαντληθεί η μπαταρία?

--ΒΠ ΄Όχι η συσκευή σε αυτήν τήν περίπτωση ενεργοποιείται και βρίσκεται σε αναμονή Μπορεί μόνο να ξαναπέσει σε ύπνωση με συγκεριμένο τρόπο απο εμάς εφ όσον πάμε στήν συγκεριμένη κυψέλη. Μέσω εντολής δέν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.Απο τήν στιγμή που ανοίξει η συσκευή θα έχουμε της περιθώριο εώς 10 εώς και 20 μέρες ανάλογα τήν χρήση τής μέχρι  αυτή  να αποφορτιστεί και να κλείσει,χρόνος που είναι αρκετός για να εντοπίσουμε τα μελίσσια μας.

--ΜΜ Κάποιος που δέν έχει καλή σχέση με τήν τεχνολογία μπορεί να χειριστεί τήν εύκολα τήν συσκευή και τίς όποιες ρυθμίσεις και εντολές που έχει?

-ΒΠ Μέσα στήν συσκευασία υπάρχουν εκτός απο φορτιστή και το cd τής κατασκευάστριας εταιρίας,οδηγίες και στα αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά.Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή  γνώση κινητού τηλεφώνου λόγω του ότι διάφορες εντολές στέλνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων sms.Τώρα αν κάποιος πελάτης δυσκολεύεται με το αρχικό σετάρισμα τής συσκευής η και με οτιδήποτε άλλο,εμείς του παρέχουμε τήν υποστήριξη μας και του το προγραμματίζουμε εμείς.

--ΜΜ Ερευνητές θεωρούν υπεύθυνη τήν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με το φαινόμενο του αποπροσονατολισμού τών μελισσών. αλλά και με διάφορα προβλήματα στήν υγεία τους όπως (γιγαντισμό στα κεφάλια τους)  Δέν θα είναι επικίνδυνο να τοποθετήσουμε συκευές που εκπέμπουν τέτοιου είδους ακτινοβολία μέσα στίς κυψέλες μας?

--ΒΠ Εγω πιστεύω ότι όντως υπάρχει πρόβλημα για αυτό και έχουμε κάνει και τήν τροποποίηση στήν συσκευή.Η συσκευή λοιπόν ενεργοποιείται μόνο και εφόσον κλαπεί η κουνηθεί το μελίσσι,όλο τόν υπόλοιπο χρόνο αυτή παραμένει κλειστή και δέν τα επηρρεάζει καθόλου.Αλλά ακόμα και άν συμβεί κάτι και αυτή ενεργοποιηθεί μετά απο δυό η τρία λεπτά ξαναπέφτει σε ένα είδους <ύπνωσης> με σκοπό τήν εξοικονόμηση ενέργειας. Το gsm όμως που επηρρεάζει τα μελίσσια δέν είναι ενεργό και αρα περιορίζεται η έκθεση τους στο ελάχιστο δυνατό.
Υπάρχει και η δυνατότητα για όσους έχουν ήδη αγοράσει gps τα οποία βρίσκονται σε συνεχή αναμονή να τροποποιηθούν,πιστεύω ότι δέν μπαίνουν να μπαινουν εν πλήρη λειτουργία στα μελίσσια επειδή τα βλάπτουν.

--ΜΜ Για ποιόν λόγο κάποιος θα έπρεπε να αγοράσει απο εσάς και όχι απο καπου αλλού?


 -ΒΠ Ναι καταρχάς έχω προσθέσει ένα κυκλωματάκι το οποίο όπως είπαμε το κρατάει σε πλήρη αδράνεια και ξυπνάει μόνο όταν θα κουνηθεί,δεύτερόν όταν κουνηθεί θα στείλει αμέσως και το μήνυμα βοήθειας,και φυσικά το σχήμα.Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να κρύβεται πολύ εύκολα.
Μάθετε και το καλύτερο τώρα..μου είπε πώς είναι πολύ κοντά στο επόμενο διάστημα να παρουσιάσει και πολύ οικονομικούς πομπούς με κόστος το πολύ 15 ευρώ. Aυτοί λοιπόν θα το τοποθετούνται σε κυψέλες οι οποίες δέν έχουν gps.Για να το εξηγήσω απλά...εάν κάποια κυψελη που διαθέτει έναν τέτοιο μικροσκοπικό πομπό κινηθεί, αυτόματα ειδοποιεί τίς άλλες οι οποίες διαθέτουν gps, οι οποίες κατόπιν ειδοποιούν εμάς με μήνυμα βοήθειας.Νομίζω είναι καταπληκτική σάν σκέψη,οπωσδήποτε θα αναφερθούμε σύντομα και σε αυτούς τους πομπούς σε νέα ανάρτηση όταν τους ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα.

Εγώ όπως σάς είπα αγόρασα μια συσκευή και θα τήν δοκιμάσω,μετά απο ένα διάστημα θα μάθετε τίς εντυπώσεις μου και ελπίζω να είναι 100% θετικές.Η τιμή τής πάντως για όσους ενδιαφέρονται χωρίς το ΦΠΑ κυμαίνεται στα 100 ευρώ και δίνεται εγγύηση 2 ετών http://www.save-bees.com/

Ακολουθεί σύντομα και ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα με τίς ηλεκτρονικές ζυγαριές που κατασκευάζει ο κύριος Βύρωνας που είναι εξίσου ενδιαφέρον για όλους μας.



1 σχόλιο:

hrisanthi είπε...

καποιος τροπος επικοινωνιας υπαρχει?