Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Θετικά τα νέα για τήν αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού του Φοίνικα απο τόν Δήμο Λαυρεωτικής





Ο Δήμος Λαυρεωτικής συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για τη διάσωση των φοινίκων της περιοχής μας από το σκαθάρι R FERRUGINOUS, ανακοινώνει ότι μετά από συνεργασία και συντονισμένες ενέργειες, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο θα εφαρμόσει πιλοτικά δράσεις για την καταπολέμηση του φονικού εντόμου, μεταξύ άλλων περιοχών, και στο φοινικόδασος του Λαυρίου.
Συγκεκριμένα, οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP7 “Strategies for the eradication and containment of the invasive pests Rhynchophorus ferrugineus Olivier and Paysandisia archon Burmeister” (PALMPROTECT) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
με προϋπολογισμό 3.971.722,80 ευρώ, και έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, καταπολέμηση και περιορισμό των ξυλοφάγων εντόμων καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus Olivier (Coleoptera: Curculionidae) κν. ρυγχοφορος των φοινικοειδών και PAysandisia archon Burmeister (Lepidoptera:Castniidae).
Ενδεικτικά πρόκειται να γίνουν τα εξής:
α) Μελέτη της βιολογίας/βιοοικολογίας, συμπεριφοράς του ρυγχοφόρου και P. Archon και του φάσματος των φοινικοειδών ξενιστών τους,
β) ανάπτυξη μεθόδων για έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων,

γ) ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης (βιολογική, μαζική παγίδευση, χημική, καινοφανείς εντομοκτόνες ουσίες),
δ) δοκιμή νέων προσελκυστικών ουσιών (χρήση σε παγίδες).
Όλες οι ενέργειες θα είναι σύμφωνες με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 2292320114.
Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΙΟΥΛΙΑ ΠΙΤΣΙΚΑΛΗDhmos-Laurio


 Αυτή είναι η ανακοίνωση του δήμου Λαυρεωτικής λοιπόν.Η ανακοίνωση αυτή κινείται στόν σωστό δρόμο.Θυμίζουμε τι είχαμε γράψει λίγο καιρό πρίν Και μετά ακολούθησε συνάντηση με τόν Δήμαρχο Λαυρεωτικής κύριο Κώσταντίνο Λεβαντή http://melissokomiamakronisou.blogspot.gr/2012/11/blog-post_30.htmlο οποίος δεσμέυτηκε να μήν ξαναχρησιμοποιήθουν στο μέλλον νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα.Αυτη η συγκεκριμένη κατηγορία εντοκομοκτόνων όπως όλοι ξέρουμε ευθύνεται για τόν αφανισμό τών μελισσών πολλές  περιοχές σε ολόκληρο τόν πλανήτη δυστυχώς ξέρουμε όμως και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται απο πίσω.
Η ευρωπαική αρχή για τήν ασφάλεια τών τροφίμων (EFSA) με έκθεση της κατονόμασε ώς άκρως επικίνδυνα για τίς μέλισσες τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα με ευρεία χρήση σε καλιέργειες. Σκευάσματα τής  bayern αλλά και τής Ελβετικής Syngenta.Η αρμόδια επιτροπή τής ΕΕ   επιτέλους  αποφάσισε το αυτονόητο!! Τούς πρώτους περιορισμούς στήν χρήση τών νεονικοτινοειδών.Στίς 31 Ιανουαρίου κοινοποίησε τήν απόφαση της για τόν δραστικό περιορισμό αυτόν τών εντομοκτόνων σε καλιέργειες που προσελκύουν μέλισσες.
Πιστεύω ότι είναι ενα μεγάλο βήμα,πρέπει να εντείνουμε τίς προσπάθειες μας με κάθε τρόπο ώστε αυτά τα δηλητήρια να απαγορευτούν οριστικά.

Για τούς φοίνικες στήν Ελλάδα το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε τήν κατ εξαίρεση χρησιμοποίηση τέτοιου είδους φαρμάκων.Στήν ημερίδα του διοργανώθηκε στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο αθηνών ακούσαμε ότι ο απερχόμενος υπουργός,είχε δεσμευτεί τήν πλήρη απαγόρευση τους για χρήση κατά του κόκκινου σκαθαριού του φοίνικα.Η νέα ηγεσία όμως του Υπουργείου δέν ακολούθησε αυτήν τήν δέμευση.Εν αντίθεση τα επέτρεψε κατ εξαίρεση γνωρίζωντας τόν κίνδυνο που αυτά περιέχουν και για τίς μέλισσες αλλά και για τούς ανθρώπους.Να μήν ξεχνάει κανείς ότι οι ραντισμοί του φοίνικα γίνονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
 Και βλέπουμε τα αποτελέσματα..η εγκύκλιος του υπουργείου που όρισε για τόν τρόπο που θα γινόντουσαν οι ραντισμοί δέν απέτρεψε τήν καταστροφή όπως ήταν αναμενόμενο.Συνεργεία άφηναν επάνω τίς ταξιανθίες ανοιχτές η κλειστές ενώ παράλληλα ράντιζαν. Σε τέτοια περίπτωση μπορώ να πώ πώς μπορούμε αν έχουμε τήν εγκύκλιο στο χέρι να πάμε στήν αστυνομία  οι υπέυθυνοι  συλλαμβάνονται και πάνε αυτόφορο.
Πολλές χιλιάδες μελίσσια χάθηκαν ιδίως στήν Αττική,η καταστροφή τεράστια οι μελισσοκόμοι είδαν τίς περιουσίες τους να χάνονται μπροστά στα μάτια τυς και να μήν μπορούν να κάνουν τίποτα.Στον Δήμο Λαυρεωτικής είχαμε τεράστιες καταστροφές,όπως και στήν Νέα Μάκρη  Μαραθώνα Παλλήνη και το ολοκάυτωμα στήν Πάρο κτλ.
Και τελικά η πλάκα είναι πώς ούτε οι φοίνικές γλύτωσαν...
Τα δηλητήρια αποδείχθηκαν και καταστροφικά για τίς μέλισσες και  κυρίως αναποτελεσματικά για τούς φοίνικες.Τα δηλητήρια δέν μπορούν να σταματήσουν το σκαθάρι.
Είναι πολύ θετικό που ξεκινάει απο τόν Δήμο Λαυρεωτικής μιά νέα πιλοτική βιολογική αντιμετώπιση με του σκαθαριού του φοίνικα.Ελπιζω και άλλοι Δήμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Λαυρεωτικής και να μήν ξαναδούμε ποτέ ξανά τίς παραπάνω εικόνες.
Εμείς εδώ θα παρακολουθούμε απο κοντά τίς εξελίξεις και δέν επαναπαυόμαστε σε καμιά περίπτωση.Σύντομα θα επανέλθουμε στι θέμα με περισότερες λεπτομέρειες απο τήν αρμόδια Αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής Ιουλία Πιτσικάλη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: