Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΜΙΛΕΡ


Στο μεγάλο αλλα και φανταστικό βιβλίο του πατριάρχη τής Ελληνικής μελισσοκομίας και όχι μόνο καθηγητού Νικολαίδη μεταξύ όλων  αναγράφεται και μία μέθοδος για τόν σχηματισμό νέων παραφυάδων γνώστή ώς μέθοδος ΜίλερΜίλερ ήταν ένας πολύ μεγάλος αμερικανός ευρευνητής και έχει δώσει πάρα πολλά στήν σύγχρονη μελισσοκομία . Πολλά πράγματα που γνωρίζουμε σήμερα οφείλονται και σε αυτόν(Ενδεικτικά αναφέρω τήν ένωση δύο μελισσιών μέσω εφημερίδας ).Υπάρχουν φυσικά πολλοί μεθόδοι στήν μελισσοκομία για να φτιάξει κανείς νέα μελίσσια,η μέθοδος του καθηγητή Μίλερ αναμφίβολα θεωρείται ως μία απο τίς κορυφαίες μεθόδους.Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος κατα τήν γνώμη μου έχει τα εξής πλεονεκτήματα.

1 Δέν χρειάζεται να μετακινούμε τίς παραφυάδες μακριά απο το μελισσοκομείο μας
2 Μπορούμε ανα δεκαήμερο σχεδόν να φτιάχνουμε νέες παραφυάδες
3 Μπορούμε να αξιοποιήσουμε μελίσσια τα οποία είναι αδύνατα σάν δότες γόνων  μάλιστα δίχως να τα διαλύσουμε εντελώς.Και να κόβουμε και τήν φόρα στα πολύ δυνατά που φοβόμαστε μήπως σμηνουργήσουν(είτε παίρνωντας τους γόνους,είτε παίρνωντας τους τίς συλέκτριες μετακινώντας τα)
4 Οι εξαιρετικές μάνες που βγαίνουν απο τήν μέθοδο αυτή επειδή χρησιμοποιούμε συνεχώς γεννετικό υλικό απο μιά επιλεγμένη βασίλισσα μας.

Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε  καλές παραφυάδες που θα μάς ικανοποιούν. βλέπουμε μια κυκλαδίτικη παραφυάδα του Σεπτεμβρίου   (συγχωρήστε με, τραβηξα και το παπούτσι μου )

Αν μπερδευτείτε,να ξέρετε ότι στήν πράξη είναι πολύ πιο εύκολο.Λοιπόν ξεκινάμε!! 

 Επιλέγουμε απο πρίν κατα αρχάς ένα μελίσσι αρκετα δυνατό πχ ενα καλό δεκάρι με 8 πλαίσια γόνους που διαθέτει μια πολύ καλή βασίλισσα και που ξεχειλίζει απο πληθυσμό.Πολύ βασικό να έχει μια εξαιρετική βασίλισσα.Άλλωστε απο τήν βασίλισσα παίζεται το παιχνίδι..

Πηγαίνουμε στα μελισσάκια μας και ψάχνουμε κλειστούς κατα προτίμηση ψημένους γόνους.Παίρνουμε υποθετικά απο ένα πλαίσιο απο 5ή6 μη παραγωγικά αδύνατα μελίσσια που βλέπουμε ότι δέν τραβάνε .Στη θέση του κάθε πλαισίου που παίρνουμε εννοείται ότι βάζουμε απο ένα άδειο για να ξαναρίξουν γόνους..μετά απο 9-10 μέρες θα τα ξαναεπισκεπτούμε,στο τέλος θα καταλάβετε το γιατί..
Δέν παίρνουμε και μέλισσες μαζί..τα πλαίσια του ψημένου γόνου  πρέπει να είναι απολυτως άδεια απο μέλισσες. Άν δέν προσέξουμε οι μέλισσες αυτές πιθανότατα θα θανατώσουν τήν βασίλισσα μας!!

Αν έχουμε σχετικά αδύνατα μελισσάκια που δέν τα υπολογίζουμε σάν παραγωγικά μπορούμε και να πάρουμε απο εκεί τα πλαίσια. Η αντίθετα αν έχουμε δυνατή άνοιξη και φοβόμαστε για σμηνουργίες μπορούμε να πάρουμε ψημένους γόνους απο δυνατά ώστε να τούς (κόψουμε και λίγο τήν φόρα) Αυτό είναι στήν κρίση του καθενός.

Βάζουμε τα 5ή6 πλαίσια του ψημένου γόνου που πήραμε απο 6 πχ αδύναμα μελίσσια σε μια άδεια κυψέλη.
Πήγαινουμε στο επιλεγμένο μέλισσι με τήν καλή βασίλισσα.
  

μανταλάκι εγκλωβισμου βασίλισσας
 Παίρνουμε τήν βασίλισσα και τήν τοποθετούμε μέσα στήν κυψέλη με τούς 5ή6 ψημένους γόνους.(Τήν βασίλισσα μπορούμε να τήν πιάσουμε πανεύκολα  με τα ειδικά μανταλάκια εγκλωβισμού του εμπορίου η άν δέν έχουμε απο αυτά η άν φοβόμαστε μήν τήν λιώσουμε μπορούμε να τήν μεταφέρουμε όπως είναι με το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. Αποφεύγουμε όμως να πάρουμε πλαίσιο με ανοιχτούς φρέσκους γόνους όποτε προσπαθούμε η να τήν πιάσουμε η  έστω αν δέν γίνεται αλλιώς να τήν πάρουμε πάνω σε πλαίσιο που δέν έχει ανοιχτούς γόνους. (βασικό αυτό όταν θέλουμε να επαναλάβουμε τήν διαδικασία σε 10 μέρες) .Οι πιο έμπειροι φυσικά τήν πιάνουν  με το χέρι. Το αρχικό μελίσσι επιλογής  που θα μείνει ορφανό αλλά και που είναι πολύ δυνατό σε πληθυσμό αλλά και σε γόνους το μεταφέρουμε σε μιά άλλη θέση που βρίσκεται ένα άλλο δυνατό μας μελίσσι και το ονομάζουμε μελίσσι 2 .Στήν θέση του βάζουμε τήν άδεια  κυψέλη που περιέχει  τήν βασίλισσα και τα 5ή6 πλαίσια ψημένου γόνου που αυτή περιέχει, το μελίσσι αυτό το ονομάζουμε 1.

Οι συλέκτριες απο το αρχικό μελίσσι θα επιστρέψουν στήν  κυψέλη που βρίσκεται η βασιλισσά μας και οι 5ή6 γόνοι. Έτσι θα δούμε τήν άδεια κυψέλη να γεμίζει σιγά σιγά απο μέλισσες.Τα κενά στήν κυψέλη συμπληρώνονται απο πλαίσια που περιέχουν τροφές αλλά και γύρη,αλλά και εμείς θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε και με λίγο τροφή.Απο τήν ίδια κιόλας  μέρα θα αρχίζουν να σκάνε οι γόνοι και πολλές απο τίς συλέκτριες θα γίνουν αναγκαστικά και εσωτερικές .Έτσι το μελίσσι θα είναι πάλι δυνατό και η βασίλισσά μας θα ξαναγεμίσει και πάλι τα πλαίσια βοηθούμενη απο τίς νέες  μέλισσες που θα εκολάπτονται συνεχώς, με πολλούς   γόνους.
Επειδή κάποιοι φίλοι το έθιξαν και ορθά.Θα πώ ότι τα πλαίσια του 1 με τούς γόνους θα  πρέπει να είναι επαρκώς καλυμένα με μέλισσες ,τήν άνοιξη ασφαλώς και κάνει ακόμα κρύο ειδικά τίς νύχτες.Όπως γράφω μπορούμε να πιάσουμε μόνο τήν βασίλισσα με ένα μανταλάκι εγκλωβισμού σάν αυτό τής φωτογραφίας το οποίο το βρίσκουμε στα μελισσοκομικά καταστήματα.Κατόπιν να πάρουμε και ένα άλλο πλαίσιο με γύρη και μέλι αλλά και τίς μέλισσες που αυτό περιέχει και να τήν βάλουμε μαζί με αυτό το πλαίσιο  στήν κυψέλη με τους ψημένους γόνους. Άρα θα έχουμε ήδη ένα πλαίσιο μέλισσες στο μελίσσι μας. Θα έρχονται και οι συλέκτριες, σύν τίς νέες που σκάνε συνέχως  απο τόν ψημένο γόνο, όποτε λογικά δέν θα έχουμε πρόβλημα με τήν κάλυψη του γόνου.
Τώρα άν βλέπουμε ότι δέν καλύπτονται τα πλαίσια του γόνου επαρκώς, αφαιρούμε και κάποιο πλαίσιο γόνου.Όποτε αν ξεκινήσουμε τήν διαδικασία το πρώί πάμε το απόγευμα και ρίχνουμε και μιά ματιά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.


.
Το μελίσσι 2 απο τήν άλλη το οποίο είναι ορφανό,περιέχει όλους τους γόνους τίς τροφές αλλά και όλες τίς εσωτερικές μέλισσες. Επειδή όμως το μετακινήσαμε και σε θέση άλλου δυνατού μελισσιού  πλέον έχει και συλέκτριες και αναπληρώνει έτσι και αυτές που έχει χάσει απο τήν μετακίνηση του. Αν θέλουμε καλό θα ήταν να του βάλουμε και μια 2 κιλη τροφή και να το αφήσουμε ήσυχο.Το μελίσσι αυτό επειδή είναι δυνατό έχει όλες τίς προυποθέσεις να φτιάξει εκλεκτα βασιλικά κελιά απο τα τίς προνύμφες τής επιλεγμενης βασίλισσας μας.Αν πάμε μετά απο 8-9 μέρες μπορούμε να το χωρίσουμε σε 3 η ακόμα και 4 παραφυάδες άναλόγως  τα κλειστά βασιλικά κελιά που θα βρούμε, κρατάμε φυσικά αυτά που αξίζουν. Ο γόνος  που είχαμε πλέον απο τήν βασίλισσα που αφαιρέσαμε θα είναι κλειστος η θα εκολάπτεται διαρκώς. Συνεπώς δέν θα χρειαστεί και να μετακινήσουμε και τίς παραφυάδες μας χιλιόμετρα μακριά επειδή  θα πολλές μέλισσες νεαρής ηλικίας oι οποίες δέν θα γυρίσουν στήν παλιά θέση.Συνεπώς σπάμε όλο το μελίσσι σε παραφυάδες και τίς τοποθετούμε όπου θέλουμε μέσα το μελισσοκομείο μας...πολύ σημαντικό αυτό,αναμφίβολα.

 Το άλλο μελίσσι το 1 που περιέχει τήν επιλεγμένη βασίλισσαα έχει αρκετό  πληθυσμό πλέον και μάλιστα νέο, λόγω  τών 6 πλαισίων του κλειστού γόνου που του είχαμε βάλει.Η επιλεγμένη βασίλισσα μας θα έχει ρίξει επιπλέον και αρκετούς φρέσκους γόνους.Όποτε μπορούμε εκ νέου να επαναλάβουμε πάλι τήν διαδικασία Δηλαδή να ξαναπάρουμε τήν επιλεγμένη βασίλισσα και να τήν βάλουμε πάλι σε μια κυψέλη σε άδεια πλαίσια με ψημένους  γόνους.Τήν ορφανή κυψέλη τήν πάμε σε θέση άλλου δυνατού μελισσιού και οι συλέκτριες  ενισχύουν ξανά τήν κυψέλη με τήν βασίλισσά μας κτλ..Η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται διαρκώς πχ ανα 10 ημέρες Μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο αλλά δέν είναι..Στήν πράξη όλα είναι ευκολότερα..

Καλή επιτυχία!! 



3 σχόλια:

Costas Vlachidis είπε...

Μια άλλη εκδοχή αυτής της μεθόδου,αλλά με την δυνατότητα να την δουλεύετε το Σαββατοκύριακο, και βεβαίως για άλλα κλίματα, (της Αγγλίας πολύ πιο κρύα, που την εφαρμόζουν καλοκαίρι για εμάς,και με λιγότερτες παραγόμενες παραφυάδες) είναι εδώ : http://www.dave-cushman.net/bee/method1.html
Ο μελισσοκόμος που την εφαρμόζει μεταφέρει τις παραφυάδες μακρυά, αν και θα μπορούσε να τις κλείσει για πέντε μέρες και να τις ανοίξει όταν θα πάει να ελέγξει την ύπαρξη της βασσίλισας. Κώστας

Unknown είπε...

Καλησπερα, ποια ειναι η καταλληλοτερη εποχη για να εφορμαστει η μεθοδος αυτη?

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα τήν άνοιξη,εγώ φέτος θα τήν δουλέψω απο Αρχές μαρτίου.