Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΑΡΙΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ

Φέτος το καλοκαίρι συντελέστηκε η μεγαλύτερη καταστροφή μελισσιών στην Αττική από τις εφαρμογές εντομοκτόνων που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται στους φοίνικες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σκαθάρι του φοίνικα (Rhynchophorus ferugenus).
Από τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των μελισσιών που καταστράφηκε είναι πολύ μεγάλος και η καταμέτρηση συνεχίζεται κάθε μέρα. Οι ζημιές που παρατηρήθηκαν στην Ανατολική Αττική ξεκινούν από το Λαύριο και φθάνουν έως τη Νέα Μάκρη.
Η έγκριση φαρμάκων που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορά διάφορα εντομοκτόνα με ισχύ μέχρι τις (23 Οκτωβρίου 2011)
  Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται με συγκεκριμένη δόση στην καρδιά του δένδρου του φοίνικα χωρίς ψεκασμό αφού προηγουμένως κοπούν οι ταξιανθίες ώστε να μην βρίσκουν οι
μέλισσες γύρη και δηλητηριάζονται. Όλα τα εντομοκτόνα που πήραν έγκριση είναι μελισσοτοξικά.

Στην πράξη όμως έγιναν πολλές παράνομες ενέργειες. Έγιναν και ψεκασμοί με ισχυρές δόσεις και με μη εγκεκριμένα εντομοκτόνα, χωρίς να κοπούν οι ταξιανθίες των φοικόδενδρων. Καταστήματα γεωργικών φαρμάκων ανέφεραν ότι πουλήθηκαν μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνων. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τα
μελίσσια όλης της περιοχής. Από τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα παρακάτω:

1. Confidor (δραστική ουσία το imidacloprid) που είναι ίδια ουσία με το Γκαούτσο).
2. Fastac (cypermethrin)
3. Actara (thiamethoxam)
4. Actellic (pirimiphos-methyl)
5. Perfekthion (dimethoate)
6. Dursban



ΑΥΤΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ !! ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ?

ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ?

3 σχόλια:

IxNiLaTiS είπε...

Ο Δήμος Λαυρεωτικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τους ψεκασμούς του φοίνικα:

"http://www.lavreotiki.gr/images/stories/ANAKOINVSEIS/A____.pdf"

και νομίζει ότι έτσι αποφεύγει τις ευθύνες.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρει ότι: «Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι της περιοχής όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή ζημιών στα μελίσσια.»

Κάποιος μελισσοκομικός φορέας πρέπει να τους εξηγήσει ότι τα " απαραίτητα μέτρα" θα πρέπει να τα πάρει ο ίδιος ο δήμος που σκορπάει τα δηλητήρια, και όχι οι μελισσοκόμοι.

Δηλαδή θα πρέπει να κόψει τις ταξιανθίες ώστε οι μέλισσες αλλά και τα άλλα άγρια ωφέλιμα επικονιαστικά έντομα να μην βρίσκουν δηλητηριασμένη τροφή. Αν νομίζει ο δήμος ότι έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει όλα τα είδη της άγριας μέλισσας όπως πχ οι βομβίνοι, είναι γελασμένος, και πολύ εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατηγορία της ζωοκτονίας εξ΄αμελείας.
Το 84% των καλλιεργούμενων ειδών στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται για τη γονιμοποίησή τους από τις μέλισσες και τα άλλα επικονιαστικά έντομα, τα οποία δεν έχει δικαίωμα ο κάθε δήμος να καταστρέφει.

Άλλωστε δεν είναι δυνατόν κάθε τόσο που θελήσει κάποιος να ψεκάσει, οι μελισσοκόμοι να κουβαλάνε πανικόβλητοι εκατοντάδες μελίσσια ... δεν μπορεί η μελισσοκομία να βρίσκεται διαρκώς υπό διωγμό.

Κώστα νομίζω ότι θα πρέπει να κινηθείς άμεσα.

Unknown είπε...

Παναγιώτη ήρθα σε επαφή με τόν αρμοδιο ίδρυμα το μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο έχοντας δείγμα απο τίς νεκρές μέλισσες.Δυστυχώς ο αρμόδιος επιστήμονας κύριος Κοντοδήμας απουσιάζει στο εξωτερικό και απο ότι μου είπαν θα έρθει μετά το νέο έτος.Το τραγελαφικό σε αυτήν τήν ιστορία είναι πώς το συγκεκριμένο δηλητήριο είναι κατ εξαίρεση εγκεκριμένο για να ψεκάζουν τούς φοίνικες.Απο τόν Δήμο μου είπαν πώς είναι η τελευταία φορά που το ρίξανε και πώς απο του χρόνου θα υπάρχει βιολογική αντιμετώπιση.Ποιός τούς πιστεύει όμως? Πρέπει να οργανωθούμε όλοι μας στήν Ανατολική Αττική ώστε να μήν τους ξαναεπιτρέψουμε να σκορπάνε τόν θάνατο.Η με ασφαλιστικά μέτρα είτε ακόμα και με φάπες,δέν βλέπω άλλη λύση ειλικρινά.

Unknown είπε...

Αυτό που θα κάνω ατομικά είναι να πάω σε όλα τα καταστήματα τής περιοχής μου που ξέρω ότι πουλάνε φυτοφάρμακα σε ιδιώτες,θα προσποιηθώ κάνω τόν πελάτη και θα τούς ζήτήσω κάτι για το σκαθάρι,άν πιάσουν παρότι έχει απαγορευτεί λόγο πέρας του χρόνου και μου δώσουν τίποτα.Θα γίνει το έλα να δείς.