Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΗ ΤΥΠΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

  Σήμερα έφτιαξα  τήν συνταγή καραμέλας του φίλου του βασίλη http://www.melissocosmos.com/2012/11/blog-post_29.html ιδού το αποτέλεσμα αύριο θα μπεί και στα μελισσάκια..Βασίλη να σαι καλά φίλε!!

Σε μία αναζήτηση όμως στο διαδίκτυο με θέμα τήν παρασκευή μελισσοτροφών έπεσα σε ένα πολύ ωραίο βίντεο απο έναν τύπο ο οποίος έφτιαξε μελισοτροφή τύπου βανίλιας.


ΥΛΙΚΑ..
  1. 1kg απλής κρυσταλικής ζάχαρης
  2.  300 ml νερό
  3.  25 γραμμάρια υγρής γλυκόζης (σιρόπι)


θα χρειαστούμε απαραίτητα ένα ειδικό θερμόμετρο  που να μπορεί να  μετρήσει θερμοκρασίες εώς 120 βαθμούς τουλάχιστον

Έκανα μια μικρή έρευνα και βρήκα 2 πολύ καλές  και οικονομικές λύσεις Απο Ελλάδα
 http://www.clevermarket.gr/displayITM2.asp?ITMID=5042
 στα 15 ευρώ

Και  πιο μακρύ για μεγαλύτερη ασφάλεια http://www.cookshop.gr/ProductDetail.aspx?nodeSerial=001001001002003008&nodeId=134&productId=1087
στα 29 ευρώ..

Kαι όσοι ξέρετε να παραγγείλετε απο ebay φυσικά ... πολύ πιο χαμηλότερες τιμές..
Στα 2,58   ευρώ 
http://www.ebay.com/itm/Digital-Probe-Meat-Thermometer-Kitchen-Cooking-BBQ-03-/160579825152?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25634dae00
Και το πιο μακρύτερο 
Μόλις στα 4,46 ευρώ
http://www.ebay.com/itm/Digital-LCD-Display-Food-Thermometer-Timer-Cooking-Kitchen-BBQ-Probe-Meat-FV88-/130821686984?pt=AU_Electronics_Batteries_Chargers&hash=item1e759486c8 

 
Καμία σχέση οι τιμές όπως βλέπουμε...το θερμόμετρο δέν είναι απαραίτητο να είναι και απόλυτης ακριβείας τα οποία είναι πανάκριβα  
Ο ίδιος ο φίλος στο βίντεο μας το λέει,ότι και με ένα φθηνό τήν κάνουμε τήν δουλειά μας...Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για όσους επιλέγουν να φτιάχνουν μόνοι τους   τροφή. Η θερμοκρασία πρέπει να μήν ξεπερνάει  τους 116-117 βαθμούς..επιλεξτε κάποιο με μακρύ βύσμα για τήν μέγιστη ασφάλεια σας
 

Δυο λόγια για τήν παρασκευή τής βανίλιας τα υπόλοιπα θα τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. 
Καταρχάς ο φίλος μας εξηγεί ότι το κάνει στο χαμηλό αυτό σκέυος καθαρά για τηλεοπτικούς λόγους,μπορεί να παρασκευαστεί  σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε μια κοινή κατσαρόλα.
Ανάβουμε το μάτι βάζουμε τα 300 ml του νερού, μόλις μετά απο λίγα λεπτα το νερό αρχίζει να βράζει. Βάζουμε τα 25 γραμμάρια τής γλυκόζης που είναι σε σιρόπι, ο φίλος λέει ότι ένα γεμάτο κουτάλι τής σούπας ισοδυναμεί με τήν ποσότητα τής γλυκόζης που θέλουμε δήλ 25 γραμ .Μετά προσθέτουμε  το 1 κιλό τής ζάχαρης.Αμέσως βάζουμε το θερμόμετρο μέσα στο μαγειρικό σκέος που χρησιμοποιούμε,και παρακολουθούμε συνεχώς τήν θερμοκρασία.Παράλληλα ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με μια ξύλινη μαγειρική σπάτουλα το μείγμα για να λιώσει καλά.
Όταν το θερμόμετρο δείξει θερμοκρασία 117 βαθμών αμέσως βγάζουμε το σκεύος απο τήν εστία και το τοποθετούμε μέσα σε μια λεκάνη η σκάφη με κρύο νερό.Ελέγχουμε πάλι με το θερμόμετρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα,Με σκοπό όμως αυτήν τήν φορά να το κρυώσουμε.Όταν το θερμόμετρο φτάσει στούς 60 βαθμούς το μείγμα μας θα έχει κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε.
Βρέχουμε τόν πάγκο τής κουζίνας για να μήν κολλήσει η τροφή και μας κυνηγάει η μάνα μας η η γυναίκα μας και με με τήν σπάτουλα βγάζουμε το μείγμα και αρχίζουμε να το πλάθουμε με τα χέρια μας.Κατόπιν το συσκευάζουμε σε μία μεμβράνη τροφίμων και είμαστε έτοιμοι!! 

Δείτε το βίντεο

  
 Σε καμία περίπτωση δέν εκτελούμε τήν συνταγή δίχως να ελέγχουμε τήν θερμοκρασία και ποτέ δέν αφήνουμε το μείγμα να πιάσει θερμοκρασία άνω τών 117 βαθμών.

4 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

ΚΏΣΤΑ ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ Η ΣΥΝΤΑΓΉ ΑΥΤΉ ΕΜΈΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΜΕ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΊΝΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΊΝΕΙ ΒΑΝΊΛΙΑ, ΑΛΆ ΠΟΛΎ ΠΑΧΥ ΣΙΡΟΠΙ,ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΤΟ ΠΑΧΥ ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ,ΑΣΕ ΠΟΥ Η ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΙΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΑΤΙΑΣΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΤΑ ΓΡΑΨΩ.HMF,MEΛΙΣΕΣ ME ΦOYΣKOMENEΣ KOIΛIEΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΡΥΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ.1000 ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΣΚΕΤΗ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΜΑ.ΠΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΕΙ ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΗΣ ΖΥΜΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΔΙΚΟΣΟΥ ΝΑ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ.

Unknown είπε...

Τι γλυκόζη χρησιμοποίησες αντώνη ? Θερμόμετρο έβαλες? στόν πάτο να ξέρεις αναπτύσονται αν δέν το προσέχεις ανακατεύοντας γρήγορα μεγαλύτερες θερμοκρασίες Το HMF εξαρτάται και απο εάν μας φύγει πάνω απο τούς 117.Αν θές διευκρίνησε το περισότερο.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΘΕΡΜΌΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣ ΚΑΘΌΛΟΥ. Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟΖΗ ΕΒΑΛΑ ΤΟΥ ΧΑ'ΙΤΟΓΛΟΥ.ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΙΝ ΒΑΛΕΙ ΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΟΧΛΑΖΟΥΝ ΑΣΠΡΕΣ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ,ΕΜΕΝΑΝΕ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ. ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΧΤΥΠΗΜΑ ΕΤΣΙ ΜΑΛΑΚΙά ΒΑΝΙΛΙΑ,ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΕΨΑΞΑ.ΑΝ ΘΕΣ ΣΤΗΛΕΜΟΥ ΕΝΑ ΤΗΛ ΣΤΟ ΜΕΙΛΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.

Unknown είπε...

Αντώνη ίσως γίνεται κάτι με τήν γλυκόζη,είχαμε στο σπίτι ένα πολύ μικρό βαζάκι δέν είχε όμως ετικέτα και δέν θυμάμαι απο που το πήραμε.Το έκανα και βγήκε μαλακό όχι τόσο όπως του βίντεο αλλά μαλακό.Δυστυχώς όμως ξέμεινα απο θερμόμετρο,παράγγειλα άλλο απο ebay περιμένω να μου έρθει για να το ξανακάνω.Όταν έρθει θα το ξαναδοκιμάσω.Βλέπω πάντως ότι υπάρχουν διάφορα σιρόπια γλυκόζης.Θα το ξαναδώ και εγώ μπάς και καταλάβω τι γίνεται.Αν κάποιος άλλος που το έχει κάνει,εχει κάποια άποψη άς στείλει μήνυμα